Путин готов на разговори за газа

Путин готов на разговори за газа | StandartNews.com

Руският президент уверено върви към нов мандат

Москва. Руският президент Владимир Путин изпрати ново писмо до европейските ръководители, в което казва, че Москва е била принудена да реши за авансово плащане на газа от Украйна, но е готова на консултации с европейските страни за нормализиране на ситуацията, предаде ИТАР-ТАСС.

Русия е разочарована от липсата на конкретни предложения от ЕС за решаване на въпроса с украинския газов дълг, посочва Путин в обръщението, разпространено от пресслужбата на Кремъл. За месец този дълг е нараснал от 2,237 милиарда долара до 3,508 милиарда долара, допълва той, като призовава ЕС да се намеси по-активно по газовия въпрос и по въпроса на транзита. Путин заявява, че срещата между представители на Русия, Украйна и ЕС не е успяла да реши въпроса за украинския дълг, и от следващия месец Русия ще доставя газ на Украйна само ако тя плаща предварително.

"При наличните обстоятелства руската компания издаде авансова фактура за газови доставки на Украйна, което е напълно в съответствие с договора, и след 1 юни газовите доставки ще бъдат ограничени до количеството, което е предплатено от украинската компания", казва Путин в писмото. Той казва, че това е чисто икономическо решение, заявявайки, че Русия "все още е отворена за продължаване на консултациите и работата с европейските страни, за да се нормализира ситуацията", отбелязва АП.

"Ние също така се надяваме, че ЕК ще се ангажира по-активно в диалога, за да бъдат разработени конкретни и справедливи решения, които да помогнат за стабилизиране на украинската икономика", добавя Путин. Вчера говорителката на ЕК Пиа Хансен заяви, че доставките на руски газ за ЕС няма да бъдат прекъснати, докато траят преговорите между Русия, Украйна и ЕС. Такова е било общото решение от срещата по тази тема във Варшава на 2 май между еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер и енергийните министри на Русия и Украйна.

Пиа Хансен посочи, че ЕС ще излъчи единен отговор на второто писмо на Владимир Путин. В същото време вчера германският канцлер Ангела Меркел заяви пред "Франкфуртер алгемайне цайтунг", че в средно- и дългосрочен план сътрудничеството с Русия трябва да бъде подновено. Отново вчера стана ясно, че Владимир Путин върви твърдо към спечелване на нов мандат през 2018 г., съобщи независима социологическа агенция, цитирана от Ройтерс. Според проучване на "Левада" 81% от анкетираните са готови да гласуват за Путин, ако президентските избори бяха сега - повишение спрямо 77% през април и 68% през януари.

Отряди на Ахметов възстановяват реда

Работници от компаниите към групировката "Метинвест" на украинския милиардер Ринат Ахметов започнаха да патрулират по улиците на град Мариупол заедно с милицията. Обстановката там вече е спокойна, след като проруските опълченци освободиха завзетите от тях сгради.

Фирмата на Ахметов - "Метинвест", е инициатор на споразумение с директори на стоманолеярни предприятия, местната полиция и лидери на общностите за подобряване на сигурността в града. Представител на Донецката народна република също беше страна по споразумението. В документа се предлага контролът върху реда в Мариупол да бъде поверен на милицията и народната дружина. Двете страни също така призовават всички формирования, които се появиха в града по време на протестите, да сдадат оръжието си. Освен това се призовават киевските власти да премахнат всички барикади на входовете на Мариупол, издигнати от украинските военни. "Нашият приоритет е мирът в Мариупол, спокойният живот в града, обезпечаването на стабилна работа на всички промишлени и други предприятия", уточняват създателите на меморандума.

Расмусен: България е вярна на НАТО

Нямам причини да поставям под съмнение предаността на България към НАТО или към ЕС, заявява генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен в интервю за румънския информационен сайт "Хотнюз".

В интервюто си генералният секретар отново декларира, че НАТО е готов да защити всяко кътче от територията на държавите членки на Алианса. Той коментира, че заради кризата в Украйна е взето решение за засилване на мерките за колективна отбрана на всички членки. "Това е причината, поради която решихме да засилим мерките за колективна отбрана, защото това е целта на НАТО, да осигурява колективната отбрана на всички членки. Става въпрос за морски, въздушни и сухопътни мерки. Уверявам ви, че сме подготвени да защитим всяко късче от територията на НАТО", заявява Расмусен в друго интервю.

Москва скочи срещу доклад на ООН

Русия обвини авторите на доклада на ООН за човешките права в Украйна в политическа поръчка с цел реабилитиране на прозападните временни власти в Киев. В доклада се изброяват "целенасочени убийства, мъчения и побой, отвличания, сплашване и някои случаи на сексуален тормоз" и се посочва, че те са извършвани от антиправителствени групи в Източна Украйна. Министерството на външните работи на Русия изразява дълбоко съжаление във връзка с това, че докладът фактически оправдава престъпната наказателна операция и премълчава за жертвите сред мирното население.

Канада няма да санкционира Сечин

Канада се отказа да налага санкции срещу шефа на "Роснефт" Игор Сечин и генералния директор на "Ростех" Сергей Чемезов. Причината е, че евентуални санкции биха навредили на търговските интереси на Отава. По-рано Канада, на чиято територия живеят над 1,2 млн. души от украински произход, вкара 80 руски и украински чиновници и бизнесмени в санкционния си списък.

Предупреждават за трета световна

Бившият германски канцлер Хелмут Шмит предупреди, че има опасност от избухване на трета световна война. "Опасността ситуацията да се влоши, както стана през август 1914 г., нараства с всеки изминал ден", посочи 95-годишният социалдемократ в интервю за в. "Билд". Шмит отправи остри критики към чиновниците и бюрократите в Брюксел, които "разбират твърде малко" външната политика. "Те карат Украйна да направи избор между Изтока и Запада. Брюксел твърде много се меси във външната политика, при все че по-голямата част от еврокомисарите едва я разбират", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай