Путин свързва Москва и Санкт Петербург с влак стрела

Руските власти дълго време обсъждаха този проект от финансова и икономическа гледна точка

Путин свързва Москва и Санкт Петербург с влак стрела | StandartNews.com

Настъпил е моментът за изграждането на високоскоростна железопътна линия между Москва и Санкт Петербург. Това е заявил руският президент Владимир Путин по време на церемония по откриването на третата крайградска железница, част от Московския централен диаметър - жп маршрут, обслужващ населението на гъстонаселените райони около столицата, предаде ТАСС.

"Дълго време обсъждаме проекта за високоскоростна железопътна линия между Москва и Санкт Петербург (…) Струва ми се, че вече наистина се доближихме до възможността за нейното изпълнение", e казал руският държавен глава. 

Руските власти дълго време обсъждаха този проект от финансова и икономическа гледна точка, е отбелязал още той.

Действащата в момента линия ще може да се използва за превоз на товари след изграждането на новата пътническа линия. "Скоростта на движение на товарите ще нарасне значително, което е критично за националната икономика като цяло", е подчертал Путин.

Според него има перспективи за изграждането на високоскоростни линии до Адлер, на брега на Черно море, както и до анексираните от Русия украински области Донецк и Луганск.

Путин обеща да обсъди с президента на Беларус Александър Лукашенко проекта за високоскоростна железница и до беларуската столица Минск.

В момента в Русия няма нито една железопътна линия, специално проектирана за високоскоростен жп трафик (скорости над 250 км/ч). Железопътната линия, по която може да се развие най-висока скорост е линията Москва-Санкт Петербург, с дължина от 645 км.

От 2009 г. по нея пътуват влаковете "Сапсан" (Sapsan), произведени от германската корпорация "Сименс" (Siemens). На 7 май 2009 г. този тип влак постави настоящия рекорд за най-висока скорост на руските железници - 290 км/ч. Максималната скорост по трасето обаче не надвишава 250 км/ч.

Според настоящото разписание влаковете "Сапсан" преодоляват разстоянието между Москва и Санкт Петербург за 3 часа 42 минути.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай