Путин скочи срещу идея за парламентарна република

Според руския президент в това отношение е "по-добре да не се експериментира"

Путин скочи срещу идея за парламентарна република | StandartNews.com

Теоретично възможен, но не е целесъобразен и препоръчителен, нарече преходът на Русия към парламентарна република държавният глава Владимир Путин. Това той заяви на среща с представители на обществеността в Липецка област.

"Теоретично е възможно. Целесъобразно или не - всеки има собствено мнение по този въпрос. Аз смятам, че не е", коментира Путин.

Както обяснил руският държавен глава, за ефективното функциониране на тази форма на управление е необходимо политическата структура да се е съграждала дълго време. В тази връзка той отбелязал, че в Европа някои партии съществуват от векове.

Според руския президент в това отношение е "по-добре да не се експериментира".

По-рано Путин обяви за изключително важно Русия с нейните множество религии и националности и огромна територия да остане президентска република и нейният държавен глава да запази сериозни правомощия.

Той подчертал, че понастоящем преминаването на страната към парламентарна република щяло да бъде сериозно изпитание за страната.

В тази връзка той изтъкнал пред гражданите в Липецка област, че страна като Русия се нуждае от силна президентска власт.

По-рано стана ясно, че пакетът с поправки на руската конституция, внесен от руския президент за разглеждане в Държавната дума (долната камара на руския парламент), ограничават до максимум два президентски мандата, които може да заема един човек.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай