Путин с план за Казахстан, ето къде ще го обяви

Руският президент ще участва в конференция на Организацията на договора за колективна сигурност

Путин с план за Казахстан, ето къде ще го обяви | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин ще представи вижданията си за ситуацията в Казахстан на онлайн конференция на Организацията на договора за колективна сигурност на 10-и януари понеделлник.

В организацията членуват Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Армения, Беларус и Русия. Конференцията ще бъде организиран от арменския министър-председател Никол Пашиян, чиято страна председателства Организацията. Той вече е разговарял по темата с Путин. От Кремъл днес потвърдиха участието на  Путин в конференцията.

Междуврменно стана ясно, че близо 400 военнослужещи са пострадали по време на безредиците в Казахстан от последните дни. Това съобщи главнокомандващият Националната гвардия Руслан Жаксиликов. По думите му, пострадалите са получили раните си в сблъсъци с "хулиганстващи тълпи" в градовете Алмати, Чикмент и "ред областни центрове". В сблъсъците са повредени и близо 100 единици бойна техника.

Безредиците в Казахстан започнаха на 2 януари след рязкото поскъпване на горивата в богатата на петрол централноазиатска държава и продължиха пет дни.

Днес военните са усилили патрулите си в главния град Алмати. По улиците се срещат по два-три камиона с десетки войници, съобщи ТАСС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай