Неделя,

Путин с ключово изявление за Русия. Решението

От: Редактор -
11961
Путин с ключово изявление за Русия. Решението
A
A
A

Западните държави не успяха да сринат руската финансова система и да създадат недостиг на стоки. „Основният негативен фактор за икономиката напоследък беше санкционният натиск от западните страни.

Идеята беше бързо да се подкопае финансово-икономическата ситуация у нас, да се предизвика паника на пазарите, да се срива банковата система, да се стигне до мащабен недостиг на стоки в магазините. Но вече можем с увереност да кажем, че подобна политика спрямо Русия се провали“, каза руският президент Владимир Путин на среща по икономически въпроси. Според него ръчното регулиране на пазара е правилно, предаде Факти.

В същото време той добави, че инфлацията в Русия се е увеличила. „Само през последния месец и половина потребителските цени в Русия се повишиха значително – с 9.4%, а на годишна база към 8 април инфлацията е 17.5%.

Това са много високи стойности. Хората го усещат в семейния си бюджет, усещат как цените са се повишили и ние трябва да подкрепим нашите граждани, да им помогнем да се справят с инфлационната вълна", каза Путин.

„Сега е изключително важно да се подкрепи вътрешното търсене, да се избегне прекомерното му свиване. Необходимо е да се действа както в рамките на бюджетната система, така и да се осигури по-голяма наличност на кредитни ресурси за бизнеса“, категоричен е руският президент.

Централната банка на Русия вече понижи основния лихвен процент. „В ситуация, когато има спад в кредитирането, бюджетът трябва да запълни икономиката с финансови ресурси“, каза Путин.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички