Путин с историческо обръщение. Ще има ли война?

Руският президент подписа указите за независимостта на Донецк и Луганск. Какво следва?

Путин с историческо обръщение. Ще има ли война? | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин подписа указите за признаване на независимостта на Донецк и Луганск. Той направи това след едночасово обръщение към руския народ, с което призова Държавната дума да ратифицира най-бързо документите. Путин подписа първо указа за Донецк, а след това и за Луганск. Това стана в присъствието на лидерите на ДНЛ и ЛНР Денис Пушилин и Леонид Пасечник.  

Русия има пълно право да вземе ответни мерки за своята безопасност, така и ще постъпим, заяви Путин. Светът предпочита да не забелязва ужаса и геноцида в Донбас и то само защото тези хора не бяха съгласни да поддържат западната трансформация на Украйна през 2014, обяви още Путин.

Конфликтът в Източна Украйна продължава вече 8 години като по информация на ООН жертвите са повече от 13 000 души, а още около 44 000 са пострадалите. Напрежението в Донбас се нагнетява от САЩ и другите страни в НАТО, които снабдяват Украйна с оръжие и пращат там военни инструктори, каза руският президент.

Той започна обръщението си с думите: "Ситуацията в Донбас е критична и се обръщам към вас не само, за да дам оценка на това, което се случва, но и да ви информирам за решенията и следващите стъпки, които ще бъдат направени в тази посока". Историческата му реч бе по повод напрежението с Украйна.

Путин посочи Ленин като автор и архитект на Украйна. В резултат на болшевишката политика възникна съветска Украйна, която и днес може с пълно основание да се назове Украйна на името на Владимир Илич Лелин, каза Путин. Ленин е неин автор и архитект и това до голяма степен се потвърждава както от историческите документи, така и от ленинградските директиви за Донбас, който буквално е бил натъпкан в Украйна, продължи руският президент.

Русия е готова да покаже на Украйна какво означава истинска декомунизация, каза още Путин.

Радикали и националисти си приписват заслугите за установяване на независимостта на Украйна, но това не е така, заяви Владимир Путин. И допълни: "Русия изцяло се разплати за дълговете на Украйна, но Киев отказа да изпълни задълженията по споразумението за възвръщане на руското имущество.".

Ето какво още каза Владимир Путин в обръщението си към руснаците:

"Украйна никога не е имала собствена държавна линия, винаги е копирала модел. Независимо от несправедливостта, лъжата и грабежа, нашият народ призна държавите след разпада на СССР и помогна на всички тези страни, включително и на Украйна.

Властите в Украйна се опитваха да използват диалога с Русия като предлог за търговия със Запада. Шантажираха Запада със сближаване с Москва като по този начин извличаха за себе си преференции със заплахата, че в противен случай ще се увеличи руското влияние в Украйна.

Украйна в момента преживява остра икономическа криза. Радикали, които са завзели властта в Киев, организират терор. В Одеса са били избити хора. И ние ще направим всичко възможно да накажем престъпниците.

В Украйна от много години няма пари, за да се плащат текущите разходи. И това е така, защото наследството, което са получили от руската империя, беше пропиляно.

Сривът на украинската икономика е съпроводен с откровено ограбване на гражданите. И възниква въпросът: бедността, безизходицата, загубата на промишлен и технологичен потенциал - това ли е този прозападен, цивилизационен избор, с който управляващите толкова години залъгват милиони хора като им обещават светло бъдеще?!

Независим съд в Украйна няма. По искане на Запада киевските власти отдадоха на представители на международните организации преимущественото право да избират членове на висшите съдебни органи.

Трагедията с църковния разкол властите в Украйна цинично превърнаха в инструмент на държавна политика.

Властта в Украйна загуби националния характер и води страната към загуба на национален суверенитет.

Плановете на Киев за създаване на ядрено оръжие не са празни приказки. Те имат технология от съветско време.Появата на такова оръжие ще измени кардинално ситуацията в света и ние не можем да не реагираме. Това ядрено оръжие няма да бъде различно, както в другите страни, особено с технологичната международна подкрепа, което не трябва да се изключва."

Русия беше свидетел през годините на 5 вълни на разширение на НАТО. Само един поглед върху картата е ясен, за да се види как западните страни не спазиха обещанията си НАТО да не се разширява на изток. На НАТО не е нужна такава голяма страна като Русия, каза още Путин и попита: "Защо е нужно всичко това, заради какво?"

Добре, не искате да виждате в нас приятел или съюзник, но защо искате да ни направите враг? Отговорът е само един - въпросът не е в нашия политически режим, нито в нещо друго. Просто на тях не им е нежна такава голяма, самостоятелна страна като Русия. Това е отговорът на всички въпроси. Това е източникът на традиционната американска политика по руското направление. Затова е и такова отношението към всички наши предложения в сферата на безопасността, заяви руският президент.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай