Развръзка! Путин реши за Донецк и Луганск. Какво следва

Руският президент се обръща към нацията

Развръзка! Путин реши за Донецк и Луганск. Какво следва | StandartNews.com

Президентът на Русия Валдимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шолц. По време на разговорите с тях руският лидер им е събщил, че „в скоро време възнамерява да подпише“ указ за признаването на Донецката и Луганската народи републики, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от БГНЕС.

Руският президент Владимир Путин обяви намерението си страната му да признае независимостта на Донецката и Луганска народни републики (ДНР и ЛНР), съобщи ТАСС.

Очаква се по-късно днес Путин да обяви в своя реч към нацията това намерение.

Германският канцлер Олаф Шолц призова руския президент Владимир Путин да не признава два отцепнически региона на Източна Украйна за независими, съобщи "Дойче веле".

Това би било "грубо противоречие на споразумението от Минск за мирно уреждане на конфликта в Източна Украйна и едностранно нарушаване на тези споразумения от руска страна", каза Шолц в телефонен разговор с руския лидер.

Той също така призова Москва да деескалира напрежението, като изтегли войските си от границата с Украйна.

След разговора с Путин канцеларията каза, че Шолц се консултира с "най-близките си партньори", включително Франция и Украйна.

Брюксел ще предложи на Съвета на ЕС да наложи санкции срещу Русия, ако Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР) бъдат признати, заяви по-рано днес ръководителят на дипломацията на ЕС Жозеп Борел на пресконференция след заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел.

Европейският съюз призовава руските власти да не признават независимостта на ДНР и ЛНР.

Признаването на ДНР и ЛНР ще остане единственият ход за Москва, ако ситуацията в региона се развие по негативния сценарии и няма никакви признаци, че ще има подобрение, каза преди часове Дмитрий Медведев, бивш премиер и президент на Русия, в момента заместник-председател на Съвета по сигурност, който заседава днес в Москва.

Руският външен министър Сергей Лавров е заявил на германския си колега Аналена Бербок, че отговорността за ескалацията по линията на контакт в Донба, предава ТАСС.

"По отношение на ситуацията в Югоизточна Украйна Лавров подчерта, че Киев е отговорен за ескалацията на напрежението по линията на съприкосновение в Донбас и честите провокации, които предизвикаха хуманитарна евакуация на гражданското население на непризнатите републики в Русия", казаха от министерството. "Лавров отново призова германската страна като участник в Нормандския формат да упражни максимален натиск върху украинските власти, за да ги принуди да заемат по-конструктивна позиция".

Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова за спешно свикване на Съвета за сигурност на ООН и да се предприемат стъпки за гарантирането на националната сигурност на Украйна и намаляване на напрежението с Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай