Путин предупреди света за катастрофа

Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на страните, които ги налагат, каза руският президент

Путин предупреди света за катастрофа | StandartNews.com

Санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на страните, които ги налагат. По-нататъшното използване на санкции може да доведе до дори още по-тежки, без преувеличение - дори катастрофални, последици

Продължаването на санкциите срещу Русия може да доведе до катастрофално повишаване на цените на ресурсите на енергийните пазари, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от „Ройтерс“.

"Да, ние знаем, че европейците се опитват да заменят руските енергийни доставки. Както и да е, очакваме в резултат от тези действия да се стигне до увеличаване на цените на природния газ на пазарите, което да доведе до поскъпване на енергийните ресурси за крайните потребители", заяви Путин по време на среща с официални лица, излъчена по държавната телевизия.

"Всичко това отново показва, че санкционните ограничения срещу Русия причиняват много повече щети на страните, които ги налагат. По-нататъшното използване на санкции може да доведе до дори още по-тежки, без преувеличение - дори катастрофални, последици за световния енергиен пазар", каза руският държавен глава.

Цените на газа в Европа се повишиха през 2021 г., след като доставките не успяха да покрият търсенето, тласкано от възстановяването след пандемията от коронавирус. Те скочиха още повече, след като руски войски нахлуха в Украйна на 24 февруари и сега референтната спотова цена е над два пъти по-висока от нивото при закриването на търговията на 23 февруари, посочва БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай