Путин посрещна Рождество в храма, където е кръстен

Руският президент участва в службата в Спасо-Преображенския събор

Путин посрещна Рождество в храма, където е кръстен | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин посрещна Рождество в храма, в който майка му тайно го е кръстила като дете. Той дойде в Спасо-Преображенския събор в Санкт-Петербург преди полунощ и участва в тържествената литургия. Държавният глава се нареди до обикновените миряни, но бързо беше заобиколен от симпатични девойки, докато тълпата фотографи и оператори го снимаха как се кръсти и пали свещи. 
По традиция Путин не посреща в Москва Рождество, което в Русия се празнува на 7 януари, а избира църква в страната. За последно президентът беше в родния си Санкт-Петербург миналата година, но в друг храм.  
"За мен Спасо-Преображенския събор е особено важно и свято място. Тук съм кръстен само месец и половина след раждането ми", разказа Путин при последното си посещение в събора преди 7 години. Баща му Владимир, който е инвалид от войната и убеден комунист, е категорично против синът му да бъде кръстен. Майката на бъдещия президент Мария обаче била вярваща и успяла да отиде с бебето в храма. Самият Путин, макар и бивш шеф на КГБ, демонстрира подчертана набожност и редовно присъства на службите за големите християнски празници, а руският патриарх Кирил е сред най-близките му приятели.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай