Седмица карантина в Русия, вижте мерките

Референдумът се отлага заради коронавирусът

Седмица карантина в Русия, вижте мерките | StandartNews.com

Владимир Путин каза днес в обръщение към нацията, че насроченият за 22 април референдум за промени в конституцията трябва да бъде отложен заради ситуацията с разпространението на коронавируса, предаде Ройтерс.

Той посочи, че нова дата ще бъде определена в съответствие с препоръките на лекарите.

"Виждаме колко рязко се развива ситуацията с епидемията от коронавируса в света. Броят на случаите продължава да се увеличава в много държави. Цялата световна икономика е подложена на атака. Сега е от особено значение да се предотврати заплахата от бързо разпространяване на болестта. Поради това обявявам следващата седмица за неработна, като се запазват работните заплати”, каза Путин.

Така уикендът ще продължи от събота, 28 март, до неделя, 5 април. Структурите за поддържане на живота, по-специално „медицински институции, аптеки, магазини, институциите, предоставящи банкови финансови услуги, транспорт, както и властите на всички нива" ще продължат да работят.

Руският президент предложи изчисляването на болничните на сума, не по-малка от минималната работна заплата. Путин предложи да се увеличат обезщетенията за безработица от 8 на 12 хиляди рубли. Също така ще има ваканция по отношение на потребителските и ипотечните заеми, без наказателни санкции.

Путин подчерта необходимостта от запазване на стабилното функциониране на малките и средни предприятия, да са запазят работещите работата си. Според Путин изнасяните в чужбина дивиденти трябва да бъдат обложени с данък от 15%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай