Путин обезпокоен, каква е причината

Ясно е, че днес в света се е натрупал много конфликтен потенциал, заяви руският президент

Путин обезпокоен, каква е причината | StandartNews.com

Ситуацията в Афганистан не се подобрява след изтеглянето на американските войски от там. Това каза днес руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС.

"След бягството на американските войски от Афганистан ситуацията в тази страна, за съжаление, не се подобрява. Активизират се международните терористични организации, включително Ал Каида, която увеличава своя потенциал", каза руският президент, откривайки среща със служители от сферата на сигурността от редица държави, посветена на ситуацията в Афганистан.

Путин посочи също, че хуманитарната ситуация в Афганистан се изостря. Според цитирани от него руски данни, близо 4 милиона души в Афганистан се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. "Расте наркотрафикът. За съжаление, нарастват засяваните площи. Според мен 80 процента от опиатите на световния пазар са с произход от Афганистан", констатира руският лидер.

Путин отбеляза, че Русия е обезпокоена от опитите да се използва ситуацията в Афганистан, "за да могат извънрегионални държави да разширят или да строят там своя инфраструктура, която възнамеряват да създават под предлог за борба с международния тероризъм". Руският президент посочи, че "тези страни всъщност не правят нищо за нуждите на истинската борба с международния тероризъм".

"Ясно е, че днес в света се е натрупал много конфликтен потенциал, много конфликти има и при нас тук, в близост до Русия, включително в Украйна. Чудесно разбираме това, даваме си сметка, но това не намалява значимостта на ситуацията в Афганистан", допълни Путин, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че за Русия това винаги е било важно, а сега е двойно по-важно. "Защото не искаме по южните ни граници да възникват още точки на напрежение", допълни руският президент. "Ситуацията е много сложна, но правим всичко, за да се намерят решения", каза още Путин.

"Установили сме контакти в ръководството на Афганистан в Кабул и знаем, че има планове за осъществяване на големи икономически проекти, които биха могли да стабилизират икономическото положение", отбеляза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай