Путин обеща евтин газ за нашите съседи

Зная, че някои въпроси особено ви безпокоят. Мисля, че ще се договорим, каза руският президент

Путин обеща евтин газ за нашите съседи | StandartNews.com

Президентът на Русия Владимир Путин успокои сръбския държавен глава Александър Вучич, че ще се постарае да намери приемливо за Сърбия решение за цената на газа, който ще получава след Нова година.

След срещата Вучич съобщи, че страната му ще продължи да купува руски газ за 270 долара за 1000 кубически метра през следващите 6 месеца - доста след изтичането на двустранния договор в края на годината, съобщи БНР.

"Зная, че някои въпроси особено ви безпокоят. Мисля, че ще се договорим", е казал Путин на Вучич. Сръбският президент отбеляза, че първоначалното предложение от Русия за следващия им газов договор - за 780 долара на 1000 кубически метра - е непосилно за страната му. Според ТАСС миналата седмица Вучич е предложил Сърбия да купи по 3 милиарда кубически метра газ годишно от Русия през следващото десетилетие.

Междувременно Вучич успя да договори с руския президент Путин още половин година Сърбия да плаща, колкото плаща в момента  по 270 долара за 1000 кубически метра газ - далеч под борсовите цени на синьото гориво.

Свръхизгодни за Белград щели да бъдат условията и по готвения нов дългосрочен договор за доставка на руски газ: "И след тези шест зимни, най-тежки, най-скъпи месеци, когато цената на борсата е над 1000 долара, а за нас е 270 долара, цената за Сърбия ще продължи да бъде извънредна, а и ще получаваме по-големи количества", заяви Вучич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай