Путин: Минските споразумения вече не съществуват

Той призова Украйна да се откаже от Крим и изрази готовност да изпрати войски в Донбас

Путин: Минските споразумения вече не съществуват | StandartNews.com

Русият президент Владимир Путин обяви, че минските споразумения вече не съществуват, призова Украйна да се откаже от Крим и изрази готовност да изпрати войски в Донбас. 

На брифинг в Кремъл Путин направи важното уточнение, че Русия признава самопровъзгласилите се републики в Донбас в по-широките граници на Донецка и Луганска област в Украйна, а не само в рамките на териториите, които контролират в момента. Той настоя Киев да се откаже плановете си за връщане на Крим и за присъединяване към НАТО.

"Най-доброто решение би било, за да не се посрамят нашите колеги от западните страни, киевските власти сами да се откажат от встъпване в НАТО. Всъщност това означава да осъществят идеята за неутралитет".

Руският президент констатира, че Минските споразумения за уреждане на войната в Донбас от 2015 година вече не съществуват, но подчерта, че разчита властите в Киев и тези в Донецк да решат "спорните въпроси" в преговори помежду си.

Путин напомни, че договорите на Русия с Донецк и Луганск предвиждат оказването на военна помощ, предаде БНР.

"Когато там има конфликт, с подписването на тези документи ние се ангажираме в случай на необходимост да изпълним задълженията си".

По-рано тази вечер руският парламент позволи изпращане на войски в Донбас. На журналистически въпрос докъде ще стигнат тези войски, след като Москва признава Донецката и Луганската република в обхват, който е отчасти под контрола на Киев, Путин отговори: 

"Не съм твърдял, че войските ей сега ще тръгнат. Това е първо. А второ, да предсказваме конкретен развой на възможни действие е невъзможно. Това зависи от промените на конкретната ситуация на терен, както се казва".

Русия признава Донецката и Луганската народна република в границите, определени в техните конституции, заяви Путин и уточни, че това са територии по-широки от контролираните в момента:

"Вече ги признахме, което означава, че сме признали и всички фундаментални документи, в това число и техните конституции. А в тези конституции са описани границите на Донецка и Луганска област от времето, когато са били в състава на Украйна. Но ние разчитаме, искам да го подчертая, че всички спорни въпроси ще бъдат разрешени между киевските власти и властите на двете републики".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай