Путин хвърли обвинения към Азербайджан, какви мерки взема

Азербайджан е нарушил споразумението за прекратяване на огъня с Армения

Путин хвърли обвинения към Азербайджан, какви мерки взема | StandartNews.com

Руските власти обвиниха днес Азербайджан, че е нарушил споразумението за прекратяване на огъня с Армения, подписано след войната в Нагорни Карабах през 2020 г., предаде Франс прес.

"Между 24 и 25 март въоръжените сили на Азербайджан нарушиха тристранното споразумение на лидерите на Русия, Азербайджан и Армения, като навлязоха в зоната, за която отговаря руският мироопазващ контингент в Нагорни Карабах", се казва в изявление на руското министерство на отбраната.

Според министерството азербайджанските сили са установили наблюдателен пост и са нанесли четири удара с безпилотни самолети тип "Байрактар" по близо до местността Фарух.

"Руското командване на мироопазващия контингент предприема стъпки за уреждане на ситуацията (...) на азербайджанската страна е изпратен призив за изтегляне на войските", добави той.

Споразумението от 9 ноември 2020 г., подписано от руския президент Владимир Путин и лидерите на Армения Никол Пашинян и на Азербайджан Илхам Алиев, сложи край на продължилия шест седмици ожесточен конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорни Карабах.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай