Путин говори с президента на Казахстан, какво се разбраха

Няма да допускат влизане в страната на "бандитски формирования отвън"

Путин говори с президента на Казахстан, какво се разбраха | StandartNews.com

Руският президент Владимир Путин е обсъдил ситуацията в Казахстан в няколко телефонни разговора с казахстанския си колега Касъм-Жомарт Токаев.

Двамата са обсъдили мерките за борба с международния тероризъм и за осигуряване реда в Казахстан, предадоха Ройтерс и ТАСС, като се позоваха на Кремъл

"По темата за дейността на мироопазващите сили на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност) в Казахстан лидерите подчертаха по време на разговорите си, че една от основните им задачи е да предотвратят проникването на бандитски формирования в Казахстан отвън", съобщи пресслужбата на Кремъл.

Държавните глави смятат, че е важно "самите хора на Казахстан, хората на тази страна, да могат самостоятелно да решават вътрешните си проблеми". Путин е разговарял за кризата и с президента на Таджикистан Емомали Рахмон.По думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков руският министър на отбраната Сергей Шойгу постоянно докладва на Путин за развитието на ситуацията в Казахстан от самото начало на миротворческата операция.

Отношение към кризата в Казахстан взе и президентът на Беларус Александър Лукашенко. Той провел телефонни разговори с Владимир Путин и с премиера на Армения Никол Пашинян, отбелязвайки колко е важно да се предотврати навлизането на бандитски формирования в страната, съобщиха от пресслужбата на Лукашенко, цитирана от ТАСС.

Изглежда, че казахстанските сили за сигурност са си върнали контрола върху улиците на най-големия град в страната Алмати след дни на насилие, а подкрепяният от Русия президент заяви, че е наредил на войските си да стрелят "на месо", за да потушат въстанието в цялата страна, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай