Пуерто Рико пак гласува да е 51-вият щат на САЩ

Островът е признат за територия на САЩ от 1898 година

Пуерто Рико пак гласува да е 51-вият щат на САЩ | StandartNews.com
  • Островът е признат за територия на САЩ от 1898 година, жителите са американски граждани, но не могат да гласуват на президентските избори

Пуерто Рико, която е свободно асоциирана държава под управлението на Съединените щати, ще проведе референдум за статута на острова на 3 ноември. Законът за това беше подписан от губернатора на щата Ванда Вакес, съобщи РИА Новости. Видео от церемонията по подписването беше публикувано от местния вестник Nuevo dia.

На гражданите ще бъде зададен един въпрос - "Трябва ли Пуерто Рико да бъде незабавно приет в състава на Съединените щати."

"Референдумът, който ще се проведе заедно с избора на губернатор на 3 ноември, не предвижда, че САЩ трябва да приемат резултатите от вота", отбелязва изданието. Решението трябва да бъде взето от Конгреса на САЩ. Още през 2018 г. постоянният представител на Пуерто Рико към Конгреса на САЩ внесе законопроект, признаващ Пуерто Рико като американски щат до 2021 г.

Това не е първият път, когато жителите на Пуерто Рико определят политическия статус на острова на референдум. Последният път те гласуваха за присъединяване към САЩ като 51-и щат през 2017 година. Министерството на правосъдието на САЩ обаче не подкрепи провеждането на гласуване в Конгреса.

Пуерто Рико е признат за територия на САЩ от 1898 година. Жителите на щата са граждани на САЩ, но те не могат да гласуват на президентските избори и имат само един представител с ограничени права на глас в Конгреса на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай