Първа жертва на огъня в Гърция

Силните ветрове разпалиха огнищата в няколко области на южната ни съседка

Първа жертва на огъня в Гърция | StandartNews.com

Отново се разгоряха горските пожари в Гърция. Силните ветрове разпалиха огнищата в няколко области. Хиляди са евакуирани, десетки имоти изгоряха, а операцията за борба с огъня е мащабна, скъпа и включва пожарникари и техника от няколко държави.

Огънят взе първа жертва в Гърция. 38-годишен мъж е бил затиснат от горящ електрически стълб в северните предградия на Атина. До днес на обяд деветима бяха в болница с различни наранявания.

„Както предупредихме и по-рано, днес е най-тежкият ден. Няколко нови пожара се прибавиха към вече горящите. Общият брой на активните в Гърция е 56”, каза министърът на защита на гражданите Никос Хардалиас, предаде Нова.

На много места жителите са спасили себе си, но огънят е унищожил добитък и домашни любимци. „Катастрофа. Огънят дойде по обяд. Вятърът го разпалваше като вихрушка. Всичко изгоря - заедно с къщите и много животни”, сподели жителят на село край Пиргос Маринос Анастопулос.

Пожарите горят от вторник, като условията, които ги разпалват - голямата жега и силен вятър, продължават необичайно дълго.

В американския щат Калифорния показаха какво е останало от историческия център на градче, северно от столицата Сакраменто. Сградите, някои от които на 150 години, бяха напълно унищожени. След преминаването на огъня, Грийнвил приличаше на декор от холивудски филм.

„Практически не можем да го загасим. Непредсказуема е посоката на вятъра, а гората e суха. От 25 години работя това и този пожар е най-трудният, който съм виждал”, обясни командирът на пожарната команда Майк Уотнър.

Пожарът, който в Калифорния са кръстили „Дикси”, продължава да гори близо месец. Всички жители на района бяха евакуирани и няма жертви. Материалните щети обаче са тежки. Стихията отделя в атмосферата огромни количества въглероден диоксид.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай