Първа информация за новите еврокомисари

Нова телевизия обяви, че взимаме „Образование и култура”

Първа информация за новите еврокомисари | StandartNews.com

Първа предварителна информация за разпределението на ресорите в новата европейска комисия се появи три дни преди официално те да бъдат обявени от шефката й Урсула фон дер Лайен. България ще получи ресор „Образование и култура”, съобщи Нова телевизия, позовавйки се на свои източници в Брюксел.

 

Досега се твърдеше, че правителството настоява да запазим ресора „Дигитализация”. Появиха се и спекулации, че искаме да вземем „Земеделие”. Наскоро премиерът се срещна с председателката на ЕК, но не дадоха подробности за очаквания ресор. Борисов обаче наскоро обяви, че за България образованието става супер приоритет и ще бъдат заделени около 1 милиард от бюджета.

 

 Според изтеклата информация, новата ЕК ще има двама изпълнителни заместник-председатели. Единият е Франс Тимерманс - социалдемократът с най-висока позиция в Брюксел , който беше и претендент за поста председател на Еврокомисията, досега държеше междуинституционалните връзки и администрацията, като едновременно бе и вице на Юнкер.. Другата кандидатка за мястото на Урсула фон дер Лайен от третото по големина европейско семейство - „Обновете Европа” (бившата АЛДЕ) Маргрете Вестагер, която отговоряше за „Конкурентноспособност” сега получава знаков ресор „Дигиталиазация” и заместник-председателско място.

Гърция ще има комисар по отбрана и това ще е бившият говорител на комисията - Маргаритис Схинас. Той е и номинацията на новото консервативно правителство, въпреки че Ципрас настояваше да си запази ресора „Миграция”.

Румъния, която досега държеше ресор „Регионална политика” сега  получава не па-малко важен сектор - „Транспорт”, както неотдавна поиска премиерката Дънчила на неотдавнашната си среща в Брюксел.

 

Вера Йоурова най-вероятно ще запази позицията си като еврокомисар по правосъдието. Само преди седмица премиера Андрей Бабич обяви, че Чехия  ще предложи същата кандидатура заради успешната работа на еврокомисарката, но се надяваше тя да отговаря за икономически ресор. Поляците са се преборили за ресора „Земеделие” с новия си кандидат- шефът на канцеларията на президента Дуда.

 

Основните икономическите ресори са далеч от Източна Европа. Франция очаквано поема от Дания ресора „Конкуренция” със заместник –председателя на централната банка Силви Гулар,  а финландците - „Икономика” с Юга Юрпилайнен. Ирландия ще има един тежките ресори -  „Търговия”

.

Новата Комисия трябва да започне работа на 1 ноември, ако изслушванията на номинираните комисари в Европарламента минат успешно. Комисарите ще бъдат препитвани от ресорните комисии в ЕП в началото на октомври. Новоизбраната председателка на Комисията Урсула фон дер Лайен ще представи официално състава на кабинета си във вторник, а през последните седмици тя вече редеше и препитваше номинираните комисари за тяхната компетентност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай