Първа COVID Коледа. Какви ще са мерките

Вече започва да се изяснява картината

Първа COVID Коледа. Какви ще са мерките | StandartNews.com

Вече започва да се изяснява картината около мерките срещу разпространението на COVID-19, които ще бъдат в сила в европейските държави около Коледните и Новогодишни празници.

Германия ще удължи срока на въведените заради новия коронавирус ограничителни мерки до 10 януари, съобщи канцлерката Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс.

Меркел заяви, че не може да каже кога ЕС ще разреши ваксина срещу новия коронавирус. "Не мога да кажа дали това ще стане преди Коледа или веднага след това. Трябва да се изчака", каза тя.

На този фон стана ясно, че италианците няма да могат да присъстват на църковна литургия в полунощ на Бъдни вечер и да пътуват между областите в страната по празниците, съобщи заместник-министърът на здравеопазването Сандра Дзампа, цитирана от Ройтерс.

Дзампа каза, че месата на Бъдни вечер трябва да приключи към 20.30 ч., за да могат вярващите да се приберат по домовете си преди началото на вечерния час в 22.00 ч. Освен това италианците не бива да канят в дома си хора, които не са членове на семейството им, на Коледа.

От 20 декември хората ще могат да пътуват извън района си единствено по неотложни причини, например за да се погрижат за самотен родител, каза Дзампа в интервю за частната телевизия "Ла7". Правителството вече съобщи, че ски курортите ще бъдат затворени по време на коледно-новогодишните празници.

Междувременно испанското правителство взе решение заедно с регионалните власти за Коледа и Нова година в едно домакинство да не се събират повече от десет души, заяви испанският министър на здравеопазването Салвадор Иля, предаде Ройтерс. Целта на мярката е да бъде ограничено разпространението на коронавируса.

Взетото решение е смекчение на действащите към настоящия момент в Испания правила, съгласно които в едно домакинство могат да се събират най-много шестима души. Вечерният час на 24 и на 31 декември ще започва в 01:30 ч. след полунощ, а не както сега в 23:00 ч.

Няколко седмици преди коледната ваканция Европа изглежда е разделена по въпроса каква линия да възприеме за практикуването на зимни спортове по празниците, пише АФП.

Курортите във Франция ще бъдат отворени. Хората обаче ще могат да правят преходи или да се спускат с шейна, но не и да карат ски по пистите, тъй като лифтовете няма да работят - решение на правителството, което е остро критикувано от туристическия сектор.

Ресторантите също ще бъдат затворени, като във Франция е предвидено те да отворят най-рано на 20 януари.

Австрия, ски дестинация номер едно в Европа и една от най-зависимата от зимния туризъм държава на континента, планира да разреши отново индивидуалните спортове на открито, включително ските, от 24 декември.

Но туристическата инфраструктура, по-специално хотелите, ще остане затворена до 7 януари, съобщи канцлерът Себастиан Курц.

В Швейцария някои ски зони вече работят и страната, която не е част от Европейския съюз, възнамерява с комбинация от санитарни протоколи и икономически предписания да отвори курортите си по празниците.

В България курортът Банско, Меката на евтините ски в Европа, също планира да отвори в момент, когато страната се сблъсква с рязко ускоряване на епидемията и запълване на капацитета на болниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай