Протестите срещу филма за Мохамед продължават (обновена)

Протестите срещу филма за Мохамед продължават (обновена) | StandartNews.com

Кабул. Хиляди мюсюлмани излязоха и днес на протест срещу скандалния филм за Мохамед в афганистанската столица Кабул. Западните посолства в целия мюсюлмански свят са в повишена готовност за защита, предаде Ройтерс.

Между 3 и 4 хиляди демонстранти са излезли по кабулските улици, за да защитят пророка си. Те са запалили полицейски коли, но властите са услели да ги разделят и овладеят.

Ще защитаваме Мохамед, до последната капка кръв, казва един от афганистанците пред Ройтерс.


Междувременно Иран се закани, че ще съди създателите на филма за Мохамед. В йеменската столица Сана пък студенти излязоха на демонстрация и поискаха да се изгони посланика на САЩ. 


Протестите срещу филма започнаха през миналата седмица. Спорно е дали това е станало с убийството на американския посланик в Либия, тъй като американците са склонни да търсят в тази акция подготвен удар, а не спонтанен израз на гняв. Гневът на мюсюлманите обаче набра скорост през изминалите дни и се пренесе и върху западно-европейвските държави. Затова Германия последва примера на САЩ и започна да изтегля част от персонала на посолствата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай