Протестиращите в Египет готови за диалог

Протестиращите в Египет готови за диалог | StandartNews.com

Кайро. Привържениците на отстранения от власт в Египет президент-ислямист Мохамед Мурси заявиха, че са готови на политечески диалог, но само ако главнокомандващия армията ал-Сиси сдаде властта, предаде Ройтерс.

На среща с помощник държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс заявиха, представители на протестиращите казаха, че са готови за диалог за излизане от кризисната ситуация, но не и с военното ръководство или президента, а с представители на останалите политически сили в Египет.

"Делегация на Националния блок уведоми американския дипломат, че ние не отхвърляме идеята за диалог и призоваваме всички политически сили към диалог за излизане от кризата. Обаче това няма да е диалог с армията или с президента, който е представител на организаторите на преврата, а диалог с всички сили и политически партии", подчерта говорителят на Националния блок за поддържане на законността Тарик Ал Малат.

Помощник държавният секретар на САЩ пристигна в Кайро вчера вечерта на кратка визита. В събота той проведе срещи с египетския външен министър, с представители на ислямските политически сили и с вицепрезидента Мохамед ал Барадей.

В неделя Бърнс ще се срещне с египетския министър на отбраната Абдел Фатах ал Сиси и с президента Адли Мансур.

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл призова египетския си колега да подкрепи диалога и политическия процес, който да обхваща цялото общество на Египет, предаде АФП.

Хейгъл днес проведе разговор с египетския ръководител на въоръжените сили генерал Абдел Фатах ал Сиси, който инициира отстраняването от власт на президента-ислямист Мохамед Мурси на 3 юни.

„Хейгъл изрази загриженост от насилието през последните дни в Египет и призова генерал ал Сиси да подкрепи политическия процес, който да обхваща цялото египетско общество", заяви говорител на Пентагона.

"Ал Сиси от своя страна увери Хейгъл, че египетските власти работят в посока към политическото примирение и посочи, че очаква срещата със заместник държавния секретар на САЩ Уилям Бърнс, който е на посещение в Кайро", се допълва в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай