Проруска партия в Чехия изправи косите на властите

Някои хора на митинга подписваха петиция с искане за излизане на страната от НАТО

Проруска партия в Чехия изправи косите на властите | StandartNews.com

Голямо множество се събра отново в чешката столица, за да протестира срещу високата инфлация и да поиска оставката на правителството, съобщи Асошиейтед прес.

Това беше вторият подобен митинг на Вацлавския площад в Прага след този на 11 март, организиран от нова политическа партия, известна като PRO, под надслов "Срещу бедността".

Демонстрантите, ораторите на протеста и ръководителят на популистката група Индржих Райхл обвиниха Европейския съюз и чешкото правителство за растящата инфлация и многократно призоваха настоящата петпартийна коалиция да подаде оставка.

"Искаме оставката на правителството", заяви Райхл пред множеството. Райхл, който по професия е юрист, е бивш заместник-председател на Чешката футболна асоциация.

"Оставка, оставка", скандираха протестиращите.

"Ние сме тук, за да подкрепим страната си", каза Райхл.

Неговата група, чието име означава "Закон, уважение, експертиза", няма места в парламента, посочва АП.

Райхл заяви, че групата му е готова да продължи да ескалира протестите.

Инфлацията е висока, но през последните месеци намалява, като през март спадна до 15 % спрямо 16,7 % през февруари и 17,5 % през предходния месец.

Протестиращите искат също така чешкото правителство да спре да предприема действия, които имат за цел да намалят дезинформацията и фалшивите новини.

Въпреки че Райхл отхвърли, че групата му е проруска, протестиращите осъдиха позицията на правителството във войната на Русия срещу Украйна.

Чехия твърдо подкрепя правителството в Киев, откакто руските войски нахлуха в Украйна. Страната предостави оръжия за украинската армия и прие около 500 000 бежанци.

Райхл нарече министъра на отбраната Яна Чернохова, отявлен поддръжник на проукраинската позиция, "най-големият риск за сигурността на нашата страна".

Някои хора на митинга подписваха петиция с искане за излизане на страната от НАТО.

По-късно през деня протестиращите планираха да проведат шествие до сградата на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай