Продължават преговорите за ядрената програма на Иран

Продължават преговорите за ядрената програма на Иран | StandartNews.com

Преговорите за противоречивата ядрена програма на Иран ще продължат във Виена, въпреки че бе подминат поредния краен срок за постигане на споразумение.

Великобритания, Франция, Русия, ООН, САЩ и Германия се надяваха на решение на проблема. В същото време обаче държавният секретар на САЩ Джон Кери, както и представители на другите големи сили заявиха, че не бързат в парафирането на сделката. Иран изрази подобна позиция, информира още BBC.

Един от основните проблеми в преговорите е скоростта, с която да бъдат вдигнати санкциите към Иран.

Кери заяви, че преговорите са достигнали своята връхна точка, постигнат е значителен напредък и постигането на споразумение вече е в ръцете единствено на иранските дипломати. Той отбеляза, че няколкото удължавания на крайния срок на преговорите са усложнили усилията на американците за бързо прилагане на договорките.

Върховният представител на Европейския съюз Федерика Могерини, която е посредник между преговарящите страни, е нужно приемане на политически решения. Според нея вече не става дума за конкретния текст.

Окончателното споразумение е вече написано и е настъпило времето за исторически политически решения, които трябва да бъдат взети в следващите часове. Могерини отказа да направи предположение колко часа или дни ще са необходими. По нейни думи, за да може да се стигне до сделка, е нужно Техеран да изяви готовност за компромис с исканията си, информира още БНТ.

В същото време иранските медии съобщават, че западните страни са преминали на по-твърди позиции в преговорите по ядрената програма на Техеран. Източник, близък до преговорите, е съобщил на иранската държавна телевизия, че представителите на „шесторката" са се обявили против снемането на оръжейното ембарго от Иран. По думите на източника преговорите се затягат, пише пък "Фокус".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай