Признава ли ЕС македонски език? Говори Ковачевски

Според него страната му заслужава да върви напред

Признава ли ЕС македонски език? Говори Ковачевски | StandartNews.com

"Декларирахме, че искаме независима македонска държава, която възможно най-скоро да стане член на Европейския съюз. Ако погледнете конституцията и нашата уредба и всички стратегии на правителствата, тогава е много ясно, че искаме това“, каза премиерът на Република Северна Македония  Димитър Ковачевски в интервю за македонската телевизия „Канал 5“ по повод предложения от опозицията референдум за преговорната рамка с ЕС, пише сайтът novini.bg.

Министър-председателят в Скопие оцени като неоснователни тезите на опозицията, с които опонираше на приемането на преговорната рамка.

"Първата теза на опозицията беше, че македонският език няма да бъде признат в ЕС, видя се, че това е чиста манипулация. После казаха, че идентичността на македонския народ ще бъде загубена, но самият заместник-председател на Европейската комисия на Междуправителствената конференция ясно каза, че идентичността не само ще бъде защитена, но тя ще надгради и европейската идентичност т.е. всичко, което има Европейският съюз, като общност от различни народи, различни държави го има и при нас. Това е целта на разширяването на ЕС: увеличаване на икономическия потенциал, човешкия, културния, образователния потенциал. Народът ни заслужава да върви напред. Такъв референдум ще бъде само крачка назад“, подчерта Ковачевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай