Притискат Меркел за дарение от БМВ

Според опозицията канцлерът водил корумпирана политика в полза на богаташите

Притискат Меркел за дарение от БМВ | StandartNews.com

Дарение на един от най-големите акционери в автомобилния концерн БМВ - семейство Квандт, за консервативната партия на Ангела Меркел предизвика голямо възмущение на опозицията.

Християндемократическият съюз получил общо 690 000 евро от трима членове на семейство Квандт, съобщи администрацията на Бундестага, пише "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". Според трите опозиционни партии - Германската социалдемократическа партия (ГСДП), Зелените и радикалната левица, дарението на едно от най-заможните семейства в Германия било предоставено на 9 октомври. То можело да е свързано с отхвърлянето от правителството на Меркел на по-строги европейски норми за автомобилите в областта на отделянето на СО2. Големите германски автомобили като произвежданите от БМВ биха били особено сериозно засегнати от по-строго регламентиране.

Според зам.-председателя на парламентарната група на радикалната левица Клаус Ернст, цитиран от в. "Лайпциг Фолксцайтунг", Меркел водела "корумпирана политика в полза на богаташите". "Задаваме въпроса: Случайно ли е това гигантско дарение?", запита от своя страна депутатът от Зелените Барбел Хьон. "Позволено е да сме скептични", заяви финансовият експерт от ГСДП Йоахим Пос, цитиран от "Берлинер Цайтунг".

Полемиката се случва на фона на напрегнатите преговори на Меркел със Зелените и социалдемократите за сформиране на коалиционно правителство след победата й на парламентарните избори на 22 септември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай