Принцът просяк е стар PR трик

12 века преди Столтенберг Харун ал Рашид трупал имидж с "1001 нощ"

Принцът просяк е стар PR трик | StandartNews.com

Осло. Към вековната славата на Харун ал Рашид и Анри IV посегна министър-председателят на една от най-богатите държави в света, който взе и се предреши шофьор на такси. През юни премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг посветил един следобед да вози без пари пътници в Осло и да ги снима със скрита камера, а тези дни публикува клипче във Фейсбук от премеждието. Той обяви, че е искал инкогнито да чуе какво говорят обикновените граждани на скандинавската държава за управниците и проблемите, тъй като в такситата те си отпускали душата. Преобразен с униформа на таксиджия и слънчеви очила, Столтенберг получил критиките най-вече относно шофьорските си умения и познаването на града.

"Смятам че страната и норвежците, които ползват такси, ще имат по-голяма нужда от мен като премиер, а не като таксиметров шофьор", отвърна Столтенберг на питането дали, ако загуби изборите, ще почне да върти волана за постоянно. Лидерът на Работническата партия е премиер на страната от 2005 г. насам, като преди това беше начело на ляво правителство и през 2000-2001 г. Като младеж той членувал в радикална комунистическа групировка и потрошил прозорците на американското посолство на демонстрация срещу войната във Виетнам. През последните години Столтенберг спечели симпатиите на сънародниците си с твърдата реакция след ужасяващите атентати през 2011 г., извършени от крайнодесния терорист Андерш Брейвик. Но рутината на управлението и икономическата криза неизбежно изхабяват доверието в него.

Ден след като историята с "мнимия таксиджия" гръмна, стана ясно, че премиерът няма разрешително за управление на такси. Освен това се разбра, че част от случайните пътници са подбрани чрез нарочен кастинг в предизборния щаб на Работническата партия и ще получат хонорар от 500 крони. Изглежда сценката с предрешения премиер е хитро скроено политическо представление. Изборите в Норвегия са на 9 септември, а Работническата партия все още изостава от Консервативната с повече от два пункта. Дали сценката ще помогне да победи, ще разберем след малко повече от месец.

За утеха на романтиците може да се каже, че и историята с Харун ал Рашид също е имиджмейкърска измислица на Шехеразада, изнесена за пръв път в "Приказки от 1001 нощ". Отдавна обаче измислените истории са затъмнили истинската му биография. Петият абасидски халиф, живял през IX век в Багдад, е бил известен надлъж и нашир с баснословното си богатство от 900 млн. дирхама и с необятния харем от 2000 наложници

В допълнение средновековните летописци го изкарват безкрайно мъдър и справедлив. Според приказките халифът бил отегчен от разказите на придворните как народът благоденства под мъдрото ръководство на повелителя на правоверните и неговите слуги. Харун ал Рашид обаче решил да се убеди със собствените си очи и, преоблечен като търговец, заедно със своя везир Джафар, обикалял нощем Багдад и околностите и разпитвал хората за патилата им и наказвал тормозещите ги чиновници. Според историческите книги обаче петият халиф не се е дегизирал, защото е искал да чуе откровенията на народа, а защото бил уморен от царските почести и суетата на двора. От Харун води началото си и притчата за двойното наметало - отгоре просяшко и оръфано, но с царствена, извезана с елмази подплата.

През вековете освен мълвата за великолепието на Ориента приказката за халифа е носила поука за всеки владетел. Първата е да не обгражда с лакеи и ласкатели, които го обсипват с комплименти и хвалебствия и разкрасяват успехите и прикриват провалите. Втората е, че всеки владетел трябва да умее да общува с обикновените хора на техния език и да познава живота и проблемите им. Третата е, че всяко слизане при простосмъртните се превръща в легенда, независимо дали ще бъде написана в "Приказка от 1001 нощ" или във Фейсбук.

В България също има примери за владетели, които инкогнито са се срещали с обикновените поданици. Цар Борис III обичал да обикаля страната сам с автомобила си - знаменития "Пакард", облечен като ловец, шофьор или обикновен гражданин. Малцина са разпознавали в него своя монарх и откровено му споделяли неласкавото си мнение за тогавашната политическата класа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай