Приключи спецакцията в Сен Дени

Приключи спецакцията в Сен Дени | StandartNews.com

Полицейската операция в парижкото предградие "Сен Дени" приключи. В момента полицейските сили осигуряват безопасността на района, а в сградата влизат съдебни медици.

На заседание на Министерския съвет във Франция е взето решение извънредното положение да бъде продължено с три месеца. Това става по искане на президента Франсоа Оланд. Предстои Националното събрание да гласува закон за продължаването, а в петък и Сенатът.

Общо 7 души са арестувани при мащабната полицейска антитерористична операция дни след кървавите атаки в Париж в петък. Мъж и жена пък са се самовзривили. Това съобщи прокурорът на френската столица.

Вероятно само трима от задържаните в квартала "Сен Дени" са терористи. Все още не е ясна връзката на останалите четирима с терора в града.

Сред арестуваните обаче не е считаният за мозък на нападенията 28-годишен белгиец от марокански произход Абделхамид Абаауд, известен още като Абу Омар или Белгиеца. Предполага се, че именно той се е барикадирал в един от двата апартамента, станали обект на полицейския щурм.

Акценти.

Акцията започна в 4:30 часа френско време.

Жена-камикадзе са самовзриви.

Очевидец на събитието съобщава, че е чувал постоянно изстрели от 4:30 часа. Както и че е видял над 100 военни и полицейски служители да нахлуват в квартала.

Жителите, които отиват на работа, вървят с вдигнати ръце, а до гражданите се движат задължително полицаи.

От съображения за сигурност е спряно движението на метрото в този район на френската столица. Затворени са всички училища, а улиците на града са пусти и празни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай