Президентът на Казахстан видя опит за преврат

Основната цел на терористите е да подкопаят конституционния ред в републиката, каза Токаев

Президентът на Казахстан видя опит за преврат | StandartNews.com

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев нарече протестите и бунтовете, които започнаха в републиката на 2 януари, опит за държавен преврат. Държавният глава направи такова изявление на извънредно заседание на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), която се излъчва от платформата Watch.

Според Токаев основната цел на терористите е да подкопаят конституционния ред в републиката, да завземат властта и да направят опит за държавен преврат. За това бойците, както заяви президентът на Казахстан, искаха да създадат хаос в страната.

Освен това ръководителят на републиката подчерта, че терористите, включително чуждестранни, са пряко замесени в агресията срещу страната, а безредиците са координирани от един център. В същото време бойците, които планираха да превземат президентската резиденция, се отказаха от плановете си, след като научиха за пристигането на миротворците на ОДКБ в страната, каза Токаев.

Масови протести в Казахстан избухнаха на 2 януари заради рязкото увеличение на цените на газа за автомобили. Икономическите искания на протестиращите бързо бяха заменени с политически, по-специално относно напускането на бившия президент на страната Нурсултан Назарбаев от политиката.

Ден преди това, на 9 януари, Токаев посмъртно награди 16 военнослужещи и полицаи, загинали по време на безредиците в страната. На 10 януари страната обяви общонационален траур за загиналите при безредиците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай