Премиерът на Люксембург подава оставка

Юнкер държи рекорда като най-дълго задържал се на премиерския пост европейски ръководител.

Премиерът на Люксембург подава оставка  | StandartNews.com

Люксембург. Примерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер обяви, че подава оставка след скандал със злоупотреби в разузнаването, предаде АФП.

Социалистите, неговите коалиционни партньори в правителството, го изоставиха и дезертираха, внасяйки вот на недоверие и искане за разпускане на парламента и предсрочни избори до 3 месеца. Неговата християнсоциална партия остана в изолация с 26 от общо 60 депутати.

Юнкер обяви, че ще даде оставката си на държавния глава утре сутрин след съвещание на кабинета.

Юнкер е на 58 години, но държи рекорда като най-дълго задържал се на премиерския пост европейски ръководител. Става министър председател през януари 1995 г. докато на власт все още са Франсоа Митеран и Хелмут Кол. Той е свидетел на всички развития, трансформации, успехи и проблеми на ЕС, включително дълговата криза и необходимостта от спасяване на общата европейска валута, на което той се посвещава с жар.

Не са малко хората, които го обвиняват, че пренебрегва проблемите в управлението на Люксембург, увлечен в решаване на проблемите на Европа. Все пак Великото херцогство не му се сърди и в страната си той се радва на изключително одобрение и популярност въпреки скандала със злоупотреби в разузнавателните служби, предизвикал неговата оставка. Той участва в правителствата на Люксембург вече цели 30 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай