Предсрочни избори, ако Мей загуби вота на недоверие довечера

Той беше внесен от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин

Предсрочни избори, ако Мей загуби вота на недоверие довечера | StandartNews.com

Довечера британските депутати ще гласуват по вот на недоверие на премиера Тереза Мей, внесен от лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който се стреми към предсрочни избори с надеждата неговата партия да дойде на власт, предаде Асошиейтед прес.
Мей се нуждае от подкрепата на мнозинството депутати, за да избегне нови избори, на които Консервативната й партия, която вече е в малцинство, може да бъде разгромена.

По-вероятно е обаче Мей да спечели вота на недоверие, тъй като подкрепящата я северноирландска Демократична юнионистка партия (ДЮП) изрично заяви, че няма да й гласува недоверие.

Ако обаче депутатите гласуват недоверие на Мей, тя ще има 14 дни да се опита да си възвърне парламентарно мнозинство, за да остане на власт. В същото време Корбин може да се опита да състави ново мнозинство и да поеме властта, макар и това да е слабо вероятно, тъй като ДЮП няма причина да се съюзява с лейбъристите.

Ако никоя партия не успее да постигне мнозинство, ще се задейства процедурата по произвеждане на предсрочни избори. Предизборната кампания обикновено трае 5-6 седмици, като през това време Мей ще е и.д. премиер.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай