Пожар избухна в двореца Долмабахче в Истанбул

Огънят е овладян, посещенията на туристи бяха възстановени час по-късно

Пожар избухна в двореца Долмабахче в Истанбул | StandartNews.com

Пожар избухна в двореца Долмабахче в квартал Бешикташ, Истанбул, около 08:00 часа (07:00 ч. българско време).

На място са изпратени много пожарни коли и медицински екипи след сигнал на служители в двореца, съобщи Марица.

В резултат на своевременната намеса и работа на пожарникарите, огънят е потушен за кратко време, без да се разпространи. В двореца Долмабахче настъпи кратка паника, но няма данни за жертви и ранени при инцидента.

В изявление на Службата на националните дворци към президентството беше съобщено: Около 08:00 часа тази сутрин компресорно устройство се запали по неизвестна причина в работилницата за реставрация и консервация на паркет в сутерена на централната секция "Селямлък" на двореца Долмабахче. Пожарната на двореца се намеси в рамките на минути след като беше забелязан огънят с незабавното активиране на „противопожарната система“.  Незабавната намеса на екипите предотврати по-големи щети.  Като превантивна мярка са уведомени и пожарникарите от околните райони.  Посещенията на туристи в двореца-музей Долмабахче бяха възстановени час по-късно.

Долмабахче е сред „най-новите“ османски дворци в европейската част на Истанбул. Разположен на брега на Босфора, дворецът е открит през 1856 г. и днес е музей. Третият по големина османски дворец в Истанбул, Долмабахче получава името си от „долма“ (запълнен) заради терена, рекултивиран от морето за строителството му. Той обхваща площ от 250 000 квадратни метра. Това е последният дворец, използван от османските султани, а също и последната обител на Мустафа Кемал Ататюрк, основателя на съвременната Република Турция. Ататюрк умира в стая на двореца след дългосрочно заболяване през 1938 г.

Пожар избухна в двореца Долмабахче в Истанбул СНИМКИНовиниИнформация

Пожар избухна в двореца Долмабахче в Истанбул СНИМКИНовиниИнформация

Пожар избухна в двореца Долмабахче в Истанбул СНИМКИНовиниИнформация

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай