Последствията от нападението с химическо оръжие в Сирия

Последствията от нападението с химическо оръжие в Сирия | StandartNews.com

Анкара. Външният министър на Турция Ахмет Давутоглу отпътува на изненадващо работно посещение в Саудитска Арабия с цел обсъждане на обстановката в Сирия и в Египет, съобщи Анадолската агенция.

Визитата му на 27-28 август в Рияд е по покана на саудитския външен министър принц Сауд ал Фейсал ас Сауд. Освен последната ситуация общо в района на Близкия изток и особено в Сирия и в Египет, по време на официалните разговори ще бъдат подробно разгледани и двустранните отношения между Турция и Саудитска Арабия, посочи още Анадолската агенция. 

Давутоглу заяви, че употребата на химическо оръжие в Сирия представлява престъпление против човечеството и няма как да остане без международни последствия, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

По повод евентуалната военна намеса в Сирия турският външен министър подчерта, че „основният приоритет на Анкара е да развие обстановка и стимулира страните-членки на Съвета за сигурност на ООН да заемат обща позиция срещу това очевидно престъпление против човечеството".

Във връзка с дискусиите вътре в Турция за необходимостта от получаване на разрешение от Меджлиса при евентуално присъединяване на страната към възможна международна военна коалиция в Сирия, Ахмет Давутоглу обясни, че и в момента „има много ясно и категорично разрешение от турския парламент за действията на турската армия и на правителството срещу евентуални заплахи за националната сигурност, идващи от Сирия".

„Ако обаче обстоятелствата наложат друга ситуация, пак ще се обърнем към Меджлиса за получаване на ново разрешение.", допълни още министърът на външните работи на Турция Ахмет Давутоглу, цитиран от телевизионния канал Ен Ти Ви.

Австралия, близък съюзник на САЩ, трябва да поеме ротационното председателство на Съвета в неделя. Австралийският външен министър Боб Кар заяви, че ако се докаже, че сирийският режим е използвал химическо оръжие, светът може да отговори, дори ако ООН не успее да се договори за такова действие.

„Международната общност не трябва да допусне чуждестранна интервенция в Сирия, тъй като външна намеса ще доведе до "разрушителна" война", предупреди обаче президентът на Венецуела Николас Мадуро, който е близък съюзник на сирийския президент Башар Асад, предаде АП.

Мадуро направи коментара, докато посещаваше руски военен кораб във венецуелския пристанищен град Гуайра. Той каза, че твърденията за употреба на химически оръжия от Сирия "му миришат" на причините, представени от Вашингтон за нахлуването в Ирак през 2003 г., а именно, че иракчаните притежават оръжия за масово поразяване.

Турското правителство и лично премиерът Реджеп Тайип Ердоган продължават активната си дипломация за евентуална военна намеси в Сирия, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви. В тази връзка Ердоган проведе вчера поредния телефонен разговор с министър-председателя на Дания Хелле Торнинг-Шмидт, по време на който обърна внимание, че след използването на химическо оръжие от режима на Башар Асад срещу невинния народ, предприемането на ответни стъпки от международната общност става неизбежно. Ердоган засегна и обстановката в Египет и подчерта необходимостта от спешно преминаване към демократичен процес в страната с участието на всички политически и обществени групи и организации.

По-късно във вечерните часове турският премиер разговаря по същите въпроси и с министър-председателя на Великобритания Дейвид Камерън, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.

„Ал Кайда" обеща да предизвика „вулкан от възмездие" срещу военните обекти на правителството на Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака край Дамаск. Това обяви свързаната с „Ал Кайда" терористична групировка „Ислямска държава Ирак", предаде Ройтерс. Главният си удар ислямистите обещават да нанесат по военни обекти в Дамаск, включително центъра за подготовка на войници, военна инфраструктура, пунктова за снабдяване и други.

Представителят на Сирия в ООН обвини днес опозиционните бойци, че са употребили химически оръжия, за да предизвикат нападение от страна на чуждестранните сили срещу Сирия, предаде АФП.
„Много факти могат да докажат невинността на сирийското правителство, което е обект на фалшиви обвинения", изтъкна Башар ал Джаафари.

Русия изтегля част от гражданите си от Сирия. Тази сутрин от Латакия за Москва е излетял самолет на министерството на извънредните ситуации с 27 души на борда. Късно вчера с друг самолет за родината отлетяха други 75 руснаци, предимно жени и деца, предаде ИТАР-ТАСС.

Иран оповести, че участието в евентуална военна операция срещу Сирия обслужва единствено интересите на Израел и в тази връзка директно предупреди Турция и останалите страни в района, съобщи турската информационна агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Говорителят на иранското външно министерство Саид Аббас Аракчъ заяви, че възможно нападение срещу Сирия ще разтърси Близкия изток, може да се разпространи в целия район и поради това „всички страни в региона трябва да се държат разумно и да не позволяват кризата да достига до непоносими и неуправляеми размери."

Веднага направи впечатление, че свързаната с революционните гвардейци полуофициална иранска осведомителна агенция „Фарс" многозначително публикува новината с показателна снимка на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган, посочи още информационна агенция Догу хабер ажансъ (ДХА).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай