Португалия поема председателството на ЕС

Страната сменя Германия

Португалия поема председателството на ЕС | StandartNews.com

Португалия поема от днес шестмесечното ротационно председателство на ЕС. Досега то беше в ръцете на Германия, предаде Франс прес. Малко преди края на германския председателски ротационен мандат се стигна до пробив по въпроса за плана за посткоронавирусното икономическо възстановяване и до сключване на търговско споразумение между ЕС с Великобритания за периода след Брекзит.

За Португалия се очертава работата по прилагане на практика на тези два успеха, което никак не е по-малко ангажираща задача, посочва премиерът Антониу Коща.

Освен това в Лисабон заедно с ЕК трябва да продължи работата по координиране на санитарните мерки на 27-те, въведени заради коронавируса. По време на португалското председателство ще се реализира и мащабната кампания в ЕС за ваксиниране срещу коронавируса, започнала в края на декември в редица европейски страни.

Сред приоритетите на португалското председателство е постигане на напредък по двойния преход в ЕС - климатичен и дигитален. Португалия планира и среща на върха на 7 и 8 май в Порто, посветена на социалните въпроси, на която се очаква страните членки на поемат ангажимент за развиване на социалните права на европейците.

Друго централно събитие от португалското председателство ще е среща на върха ЕС и Индия, която ще се проведе също в Порто. Тя цели да постави акцента върху друг от приоритетите на португалското председателство, посветен на засилване на стратегическата автономия на ЕС.

По време на португалското председателство ще се очертаят и отношенията между ЕС и новия американски президент Джо Байдън след поохладените двустранни отношения през мандата на Доналд Тръмп, съобщава БТА.

При португалското председателство Лисабон ще трябва да се опита и да постигне напредък в работата по приемането на новия Миграционен пакт, представен от ЕК през септември, който поражда дълбоко разделение между страните на първа линия на миграционната вълна като Италия, Гърция, Испания и Кипър и страните, които не желаят да приемат мигранти като Унгария и Полша.
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай