Вторник,

Португалия: Не е дошло времето на Македония за ЕС

От: Агенция Стандарт -
535
Португалия: Не е дошло времето на Македония за ЕС
A
A
A

"Португалското председателство на Съвета на ЕС направи всичко по силите си, за да се постигне решение за начало на преговорите за присъединяване с Албания и Северна Македония". Това заяви представителят на председателството Ана Закариаш след заседание на Съвета на ЕС по общи въпроси в Люксембург, съобщава БТА.

"Разбираме трудното политическо положение, в което България и Република Северна Македония (РСМ) се намират днес. Времето все още не е дошло", добави тя и посочи, че трябва да се намери общоприемливо решение.

"Насърчаваме словенското председателство да продължи нашите усилия, да не се губи скорост и да се използват вече направените предложения. Надяваме се възможно най-скоро да бъдат свикани преговори със Скопие и Тирана", заяви Закариаш.

По-рано българският представител в заседанието, служебният заместник-министър на външните работи Румен Александров, е потвърдил, че становището на Народното събрание от 2019 г. по отношение на РСМ остава в сила. Той е отбелязал, че нашата страна очаква Скопие да изпълни поетите по-рано този месец ангажименти - отказ от териториални, малцинствени и исторически претенции към България, промяната на надписи, насаждащи омраза към България в РСМ, реабилитиране на жертвите на югославския комунизъм, пострадали заради българското си самосъзнание.

България настоява прилагането на договора за добросъседство от страна на Скопие да бъде включено сред условията в бъдещата преговорна рамка, е заявил Александров. Нашата страна днес отново е подкрепила рамката за преговори с Албания и е отчела напредъка на Тирана по пътя на европейските реформи.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички