Прокобата продължава. Десетки загинали в Индия

Към момента на срутването на моста е имало над 150 души

Прокобата продължава. Десетки загинали в Индия | StandartNews.com

Най-малко 60 души загинаха, а десетки бяха ранени при рухване на висящ мост над река в западния индийски щат Гуджарат, съобщиха индийските власти, цитирани от агенциите.

"Досега е потвърдена смъртта на 60 души", заяви Мохан Кундаря, депутат от индийския парламент.

Най-малко 30 са ранени, допълниха други представители на властите.

По данни на щатския вътрешен министър на Гуджарат Харш Сангави към момента на срутването на моста е имало над 150 души.

На кадри, разпространени от местна телевизия, се вижда как хора се държат за кабелите на рухналото съоръжение, докато спасителни екипи се опитват да ги спасят.

Трагедията се разигра на тесен висящ мост над река Маччу в град Морби. Двеста и трийсет метровото съоръжение е на 140 години и е строено по време на британското управление. То беше затворено за ремонт в продължение на половин година и бе открито за посетители едва миналата седмица. Мостът е туристическа атракция, привличаща много хора, които желаят да го видят по време на празничния период в Индия, в който се отбелязват хиндуистките празници Дивали и Чхат Пуджа.

Премиерът Нарендра Моди, който е на тридневно посещение в родния си Гуджарат, съобщи, че контролира лично спасителната операция, в която се включиха и местни жители. Той нареди на щатския премиер да се задейства целият наличен ресурс за спасителната операция.

Щатското правителство сформира петчленен разследващ екип за изясняване на причините за трагедията.

Морби е едно от най-големите производствени средища в света за керамика и осигурява над 80 процента от индийския керамичен износ.

Трагедията се разигра преди предстоящите избори в Гуджарат, които се очаква да се състоят до края на годината. Мандатът на сегашното правителство, което е на управляващата партия на Моди, изтича през февруари 2023 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай