Поредна паника. Какво правят в Канада и Нидерландия

Затварят се граници, взимат се и други мерки

Поредна паника. Какво правят в Канада и Нидерландия | StandartNews.com

Новият вариант на К19 - Омикрон, накара властите в Канада да въведат нови, още по-строги мерки по границите си. 

Канада забранява чуждестранни пътувания в страната от седем африкански държави. На чуждестранни граждани, които са пътували в някоя от тези страни в рамките на предходните 14 дни, няма да им бъде разрешено влизане в Канада, предаде актуално.ком.

Канадски граждани, постоянно пребиваващи и хора със статут съгласно Закона за индианците, независимо от техния ваксинационен статус или предишна история на положителна проба за Covid-19, които са били в тези страни през предходните 14 дни, ще бъдат подложени на засилено тестване, скрининг и карантинни мерки, съобщи „Гардиън“.

Пътуващите ще трябва да представят валиден отрицателен тест за коронавирус в рамките на 72 часа от отпътуването, а при пристигането си ще бъдат подложени на незабавно тестване. Всички пътуващи ще трябва да преминат също тест на 8-ия ден след пристигането и ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Ще има и „засилен контрол“, и „стриктно наблюдение“, за да се гарантира, че пътуващите спазват карантинните мерки, се добавя в изявлението.

Здравните власти на Нидерландия съобщиха, че 61 пътници от два полета от Южна Африка са дали положителен резултат за коронавирус. Проверява се дали става дума за новия вариант, наречен Омикрон. Хората с положителен тест са поставени под карантина в хотел, близо до летище Схипхол.

Пътниците с отрицателни резултати, които ще останат в страната, трябва да се самоизолират по домовете си. Мерките бяха взети, след като европейските здравни власти заявиха, че новият вариант на коронавируса представлява „висок риск“ за континента.

Междувременно Нидерландия затегна противоепидемичните мерки. На практика цялата страна ще бъде затворена между 17 часа и 5 часа сутринта, обяви по-рано премиерът Марк Рюте.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай