Популист зове Италия да излезе от еврозоната

Популист зове Италия да излезе от еврозоната | StandartNews.com

Бепе Грило иска национализация, кредиторите се върнаха в Атина за преговори

Още неотърсила се от кошмара на едва избегнатия Грекзит, Европа отново чу да се говори за излизане от еврозоната, но този път на Италия. Лидерът на италианската популистка партия "Пет звезди" Бепе Грило призова страната да напусне общата валута и да национализира банките. В своя статия той предлага "План Б" за Италия, която трябвало да се поучи от случилото се с Гърция, съобщава "Гардиън".

Според лидера на "Пет звезди" Рим трябва да ползва своя огромен дълг от 2 трилиона евро като инструмент срещу Германия, тъй като заплахата от глобалния ефект от фалит на Италия ще попречи на Берлин да се "меси" в "легитимното право" на Италия да прехвърли дълга си в друга валута. Според него Гърция е била изнудена със заплахата за банкрут на банките й и съответно Италия трябва да национализира своите и да премине към друга валута.

Междувременно представители на ЕК, ЕЦБ и Европейския стабилизационен механизъм пристигнаха в Атина за преговори по третата спасителна програма за Гърция. Не е ясно кога екипът на МВФ ще се присъедини към разговорите, които Атина иска да приключат до 12 август. Така споразумението за новия заем от 86 млрд евро и новия меморандум ще могат да бъдат одобрени преди 18 август от Еврогрупата и националните парламенти на страните от еврозоната.

Това ще позволи на Гърция да получи 5 млрд. евро от Европейския стабилизационен механизъм, за да погаси стари задължения към ЕЦБ в размер на 3,2 млрд. евро. В същото време в Гърция се появи нова партия, основана от 300 предприемачи и наречена "Нов курс, нова Гърция".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай