Помпейо подкрепя правото на Саудитска Арабия на защита

Според американския държавен секретар нападението срещу петролните съоръжения е "акт на война"

Помпейо подкрепя правото на Саудитска Арабия на защита | StandartNews.com

Атаките  имали за цел да дестабилизират сигурността в региона

Американският държавен секретар Майк Помпейо каза на среща със саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, че САЩ подкрепят правото на Саудитска Арабия да се защитава и че поведението на Иран няма да бъде търпяно, предаде Ройтерс.

Помпейо осъди нападенията срещу саудитски петролни съоръжения и подкрепи призива на Саудитска Арабия за идване на международни експерти в страната за провеждане на по-нататъшно разследване. Принц Мохамед подчерта, че атаките са имали за цел да дестабилизират сигурността в региона и да навредят на световните енергийни доставки и икономиката, съобщи Саудитската агенция по печата. На срещата двамата обсъдиха "необходимостта международната общност да се обедини за противодействие срещу продължаващата заплаха от иранския режим" и се съгласиха, че трябва да се потърси отговорност на Иран за неговото "агресивно, безразсъдно и заплашително поведение", заяви Държавният департамент, цитиран от ДПА.

Късно снощи, след като пристигна в Саудитска Арабия, американският държавен секретар нарече нападението срещу саудитски петролни съоръжения "акт на война" от страна на Иран. Той отново определи като "измамнически" твърденията на йеменските бунтовници хуси, че те са извършили атаката. Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш каза, че експерти на световната организация за заминали за Саудитска Арабия, за да разследват нападенията срещу петролни съоръжения, предаде Асошиейтед прес.

Експертите са изпратени съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, с която беше одобрено ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили. Тя изисква генералният секретар да докладва на всеки шест месеца за изпълнението на сделката, включваща ограничения върху свързаните с оръжия трансфери към и от Иран.

Заместник-говорителят на ООН Фархан Хак каза, че експертите, изпратени за Саудитска Арабия, съдействат за тези доклади и наблюдават санкциите срещу Йемен. Гутериш отново осъди нападенията срещу саудитски петролни съоръжения и ги определи като значително изостряне на напрежението в Персийския залив, което трябва да спре.

Отломките от крилата ракета и дронове, които Саудитска Арабия казва, че е открила след нападенията срещу нейни петролни съоръжения, приличат на произведени от Иран оръжия, въпреки че е нужна повече информация, за да се направи категорична връзка, заявиха анализатори, цитирани от Асошиейтед прес.

Особено забележителна е била крилатата ракета, която според тях наподобявала ракетата "Кудс-1", показвана по-рано от йеменските бунтовници хуси.

Анализаторите обаче са единодушни, че ракетата със своя малък турбо двигател "TJ100" е ограничена до обсег от 700 километра. Това означава, че тя не би могла да бъде изстреляна от Йемен, който е на над 1000 километра от петролните съоръжения, взети на прицел при нападението в събота, за което отговорност поеха хусите. Саудитска Арабия заяви вчера, че нападението "несъмнено е спонсорирано от Иран". Иран отрича да е замесен и заплашва САЩ, че ще отвърне "незабавно", ако бъде атакуван като ответна мярка. Мястото, където е паднала ракетата на земята, също предполага, че тя е дошла от север, каза анализаторът Сим Так от частната разузнавателна фирма Стратфор.

"Представата, че страдащият от бедност и разкъсван от война Йемен би могъл да разработи крилата ракета без каквато и да е външна помощ, изглежда невероятна", заяви изследователят Фабиан Хинз. Според него предишните усилия на Иран да доставя ракети на хусите и фактът, че страната използва двигателите "TJ100" в своята програма за дронове, "наистина предполага, че Иран може да стои зад Кудс-1".

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай