Помпео почва европейска обиколка

Обсъжда драстичното свиване на американските войски в Германия и въпроса за енергийната зависимост на Европа от Русия

Помпео почва европейска обиколка | StandartNews.com

Петдневна европейска обиколка започва днес американският държавен секретар  Майк Помпео. Тя ще приключи в Полша. Сред важните въпроси, които ще обсъди там са драстичното свиване на американските войски в Германия и въпроса за енергийната зависимост на Европа от Русия.

Обиколката ще отведе Помпео в Чехия, Словения и Австрия, където се предвижда той да призове съюзниците на САЩ да се отдръпнат от китайския телекомуникационен гигант "Хуавей", световен лидер в доставките на 5G мрежи.  Визитата в Словения ще е първото посещение в страната на американски първи американски дипломат от 2001 г.  В Чехия пък се предвижда той да посети Пилзен за възпоменателна церемония във връзка с освобождаването на Западна Бохемия от войските на американския генерал Джордж Патън през 1945 г. Там, графикът на първия дипломат на САЩ включва и среща, която се очертава да е напрегната - с президента на Чехия Милош Земан, известен с проруските и прокитайските си възгледи.

Помпейо предприема това пътуване няколко седмици, след като бе обявено изтеглянето на близо 12 000 американски войници от Германия, 6400 от които ще бъдат върнати в САЩ, а 5600 - предислоцирани в други страни от НАТО, включително Белгия и Италия. До изтеглянето се стигна, тъй като американският президент заяви, че Берлин не се включва достатъчно в разходите на НАТО, а същевременно получава финансови ползи от военното присъствие на САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай