Понеделник,

Поляците избират президент

От: Стандарт -
A
A
A

Поляците ще гласуват днес на втори тур на изборите за президент.

Двамата съперници са досегашният президент Анджей Дуда, подкрепян от управляващата консервативна партия "Право и справедливост", и кметът на Варшава Рафал Тшасковски от центристката опозиционна партия "Гражданска платформа".

Вотът ще има отчетливи политически последици за страната, която е дълбоко разделена политически. Това ще бъде четвъртият път, в който на президентски избори участват кандидати на "Право и справедливост" и "Гражданска платформа". Конфликтът между двете партии доминира в полската политика от 2005 г., отбелязва ДПА.

Дуда и Тшасковски, и двамата 48-годишни, елиминираха девет други кандидати на първия тур на 28 юни. Дуда получи 43,5 процента , а Тшасковски - 30,5%, но се очаква да привлече много от гласовете, които бяха дадени за други кандидати на първия тур. Социологически изследвания показват лек превес за опозиционния кандидат преди втория тур, предаде Франс прес.

Либералният кандидат Тшасковски може да победи със съвсем малка преднина пред настоящия държавен глава - консерватора Дуда, показват две огласени в петък социологически изследвания. Според трети сондаж обаче Дуда може да получи 53 процента от гласовете срещу 47 на сто за Тшасковски. Част от анализаторите смятат, че е трудно да се правят прогнози, тъй като ключов фактор ще е активността на избирателите, отбелязва АФП.

Подкрепен от основната опозиционна партия "Гражданска платформа", Тшасковски печели подкрепа сред избирателите, които се опасяват, че победа на съперника му ще даде на управляващата партия "Право и справедливост" възможност да продължи спорните си реформи, най-вече в областта на правосъдието, които Европейския съюз критикува. Привържениците на действащия президент смятат, че той е по-сериозен гарант за запазване на редица социални придобивки. Дуда е смятан за ключов съюзник на американския президент Доналд Тръмп, докато европейските партньори на Варшава критикуват реформите му, твърдейки, че те подкопават демокрацията, едва 30 години след падането на комунизма.

Изборите първоначално бяха насрочени за 10 май, но бяха отложени заради пандемията от коронавируса. Сега поляците имат право да гласуват лично в секциите или по пощата.

Според анкета на независимия институт "Кантар" за информационната телевизия ТеВе Ен 24 Тшасковски ще получи 46,4 процента от гласовете, а опонентът му - 45,9 на сто. Около 7,7 процента от 1500-те участници в анкетата обаче казват, че не са решили за кого да гласуват. Сондаж на института ИБРИС от 8 юли с 1100 участници показва, че варшавският кмет би получил 45,3 процента от вота, президентът Дуда - 44,4 процента, а делът на хората, които не са решили за кого да дадат гласа си, е 10,3 на сто. Трето проучване обаче - на Ипсос от 7 и 8 юли, с 1014 участници - прогнозира победа за Анджей Дуда с 53 процента от гласовете при 47 процента за съперника му. Според този сондаж делът на нерешилите за кого да гласуват е 3 процента.

Тагове:

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички