Полугол протест в Русия в защита на учителка

Татяна Кувшинникова възмути родители с късата си рокля, преподаватели я подкрепят със снимки по бански и хаштаг #учителитесъщосахора

Полугол протест в Русия в защита на учителка | StandartNews.com

Най-скандалната история от миналата седмица, предизвикала разнобой в Русия, стигна и до  Великобритания, пише Газета ру.

Британските медии разказаха за кампанията на руските учители в подкрепа на Татяна Кувшинникова от Сибир, която изгуби работата си след публикации на снимки по бански и с къса рокля. Хаштагът  #учителитесъщосахора /#учителятожелюди/ стремително набира популярност в социалните мрежи: педагозите искат да им позволят да си живеят живота.

--------------------

Историята на Татяна Кувшинникова, учтелка от Барнаул, преследвана в училище заради снимка по бански костюм, получи международна известност. Благодарение на флашмоб, организиран от поддържащи я руски педагози, за нея написаха британските издания Daily Mail и Sun.

„Руските учители се събличат в знак на протест след като техен колега бе уволнен заради това, че „се облича като проститутка“ на снимка с бански и къса рокля, когато тя публикува в социалните мрежи. Според родителите, снимката предизвикала сексуално желание сред момчетата“. Статия с такова заглавие, характерно за Daily Mail, излезе в таблоида в събота, 30 март.

Историята започва, след като на снимката на Татяна Кувшинникова, публикувана през декември 2018 г. по случай зимната Универсиада в Красноярск, обърнала внимание майката на един от учениците в училището в Барнаул.

Притеснената родителка изискала снимката на жената от Алтайската федерация по закаляване и зимно плуване „Бели мечки“ и я пуснала в специален родителски чат, а после я изпратила на директора на училището Людмила Кузнецова.

Ръководителят на учебното заведение извикала Татяна Кувшинникова в своя кабинет. Тя й заявила, че така, както е облечена Кувшинникова край замръзналото езеро, се „обличат само проститутките“. Полата й е над коляното, а отворените обувки на висок ток тя нарекла „петно върху репутацията на училището“. И завършила коментара си с думите, че с такива темпове бързо ще се стигне и до педофилия. „Не е изненада, че момчетата ученици са влюбени, така и до педофилията пътят не е дълъг“, казала директорката.

Кувшинникова, която не издържала на натиска и постоянните проверки от страна на училищното ръководство, сама написала молба за напускане. Това се случило на 25 март, когато историята вече се е разчула из цяла Русия.

За нея се застъпи министърът на образованието на Алтайския край Максим Костенко, който заяви, че педагозите,  пропагандиращи здравословния начин на живот, трябва да бъдат поощрявани.

Най-мощна подкрепа на Татяна оказаха колегите й, които разказаха за нея на британските таблоиди.

От петък в социалните мрежи получава все по-голяма популярност хаштагът #учителитесъщосахора, в рамките на който преподаватели от всички краища на Русия изпращат свои снимки по бански, за да докажат, че педагозите имат право на частен живот и на свои увлечения.

В момена в Инстаграм има 14 499 поста под този хаштаг.

Сред снимките, изпратени от руски учители, има и еротични – учителите на тях не са в бански костюми, а по бельо. Но голяма част от фотосите са на плажа.

Във флашмоба участват и мъже-преподаватели. Някои публикуват снимки по плувки, а други – в женски бански костюми.

Хаштагът #учителитесъщосахора не е нов. Под него е прието да се показват снимки на учители в неформална обстановка. Но след историята на Татяна Кувшинникова той придоби нов смисъл.

Учителката от Барнаулск отхвърли предложението на Максим Костенко да й бъде намерена работа в друго училище. По думите й, тя повече не иска да работи в държавно образователно учреждение и заради ниската заплата, която в Барнаул е 11-12 000 рубли.

Но пък смята да приеме друго предложение на Максим Костенко – да състави програма по „безопасно поведениев социалните мрежи“ в градския център за повишаване на квалификацията на другите учители.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай