Полският президент изуми! Какво поиска от Байдън

Анджей Дуда хвърли страната в смут

Полският президент изуми! Какво поиска от Байдън | StandartNews.com

Американско ядрено оръжие да се разположи на територията на Полша е поискал президентът на страната Анджей Дуда. Изявлението идва в момент на напрежение между Запада и Русия и на фона на опасенията от ядрена война,

Служител на Белия дом коментира, че не знае такова искане да е отправено. САЩ и НАТО заявиха, че не се планува разполагане на ядрени оръжия в бившите комунистически страни. Експерти смятат, че ядрените бойни глави не биха били достатъчно ефективни от военна гледна точка, ако са разположени близо до Русия, пише "Гардиън". 

Изявлението на полския президент изглежда е отговор на заплахата, която руският президент отправи. Припомняме, че Владимир Путин заплаши, че ще използва всичките си налични оръжия, ако Западът не спре да се меси в конфликта с Украйна.  

Администрацията на президента Байдън се опитва да избегне ескалацията на конфликта с Кремъл, като същевременно снабдява Украйна с модерно оръжие и допълнително финансиране. 

Искането на Полша за ядрено оръжие на територията ѝ последва, след като съседна Беларус направи промени в Конституцията си и разреши на Русия да разположи ядрени оръжия на беларуска територия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай