Полски министър с тежки обвинения към Брюксел

Според него в доклада става дума не за правосъдие, а за сваляне от власт на демократично избраното правителство

Полски министър с тежки обвинения към Брюксел | StandartNews.com

Полският министър на правосъдието Збигнев Жобро разкритикува годишния доклад за върховенството на закона в 27-те държави членки на ЕС, публикуван днес от Европейската комисия, и обвини Брюксел, че иска да "свали от власт" управляващите в Полша, предаде Франс прес.

Според доклада Полша, както и Унгария, се отличава със "систематични проблеми" в сферата на върховенството на закона. Двете страни трябва да отговорят на по-голям брой препоръки (осем за Унгария и седем за Полша) за укрепване на независимостта на съдебната система, на медиите и в областта на борбата с корупцията.

"Европейската комисия се опитва да се възползва от добрата воля на полското правителство, за да ни шантажира и да ни натрапва нови промени", каза полският правосъден министър пред журналисти.

Според него в доклада "става дума не за правосъдие, а за сваляне от власт на демократично избраното правителство на Полша" в полза на центристката опозиция и нейния лидер - бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Жобро, който е представител на малката партия "Солидарна Полша" - част от управляващата коалиция, водена от "Право и справедливост " (ПиС) на Ярослав Качински - отново използва от възможността да разкритикува правителството като цяло, което обвини, че е дало зелена светлина на обвързан с условия механизъм на ЕС, който може да доведе до спиране на изплащането на европейски средства. "Пътят на отстъпките не води до никъде", аргументира се той.

Докладът на ЕК е един от инструментите, предназначени да защитават и насърчават върховенството на закона в ЕС, отбелязва АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай