Полицията разпръсна годежно парти в Гези

Полицията разпръсна годежно парти в Гези | StandartNews.com

Истанбул. Турската полиция използва водно оръдие, за да разпръсне стотици гости на годеж, които се събраха за шествие към парка Гези в центъра на Истанбул, който стана символ на демонстрациите против управлението на премиера Ердоган.  

Влюбената двойка се запознала по време на антиправителствените протести миналия месец и поканили по интернет множество гости на тържеството за годежа си в централния парк. Полицията прихванала съобщенията и блокирала достъпа до Гези. Това предизвика множество граждани да излязат отново на демонстрации. Силите за сигурност подгониха хората към съседните улички, насочвайки ги далеч от площад Таксим. 

За първи път от седмица имаше безредици в Истанбул, след като миналият уикенд протестиращите отново изпълниха Таксим, за да изразят недоволство от правителствен документ, отнемащ властта за одобрение на градски проекти от асоциацията на архитекти и инженери TMMOB, която беше активен участник в протестите срещу Ердоган. 

Започналият като локален протест срещу застрояването на парка Гези прерастна в национална протестна вълна срещу правителството на Ердоган, обвиняван от противниците си в нарастващ авторитаризъм от над десетилетие. Петима души загинаха и хиляди бяха ранени в опитите на полицията да потуши безредиците в цялата страна. В повечето градове бунтовете утихнаха, само в Истанбул и в столицата Анкара все още има демонстрации по различни поводи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай