Полицията пак разпръсна Таксим с водно оръдие

Демонстрантите в Анкара посягат и на журналисти

Полицията пак разпръсна Таксим с водно оръдие | StandartNews.com

Истанбул. Полицията отново използва водно оръдие, за да разпръсне протестиращите на площад Таксим, след като неколкократно издава предупреждения районът да бъде опразнен.

Демонстрантите се събраха на главния площад, за да почетат паметта на четиримата убити в сблъсъците за парк Гези, продължаващи вече три седмици. Организатор на събирането е активистката група Платформа за солидарност на Таксим.

Множеството се разделяше на малки групи и се прегрупираше по околните улици, докато полицията премина към използване на сълзотворен газ и гумени партони. 

Губернаторът на Истанбул Хюсеин Авни Мутлу заяви, че намесата на полицията е била наложителна, тъй като протестиращите са нарушавали обществената сигурност. "Платформата за солидарност на Таксим призовава към събаряне на възстановения мир на Таксим. Това са действия, които вредят на града и на хората", каза той, цитиран от Анадолската агенция. По думите му протестите са незаконни и нарушават реда, както и пречат на движението и градския транспорт. 

В събота полицията разпръсна протестиращи в поне два квартала на столицата Анкара, използвайкисълзотворен газ и водни оръдия. 

CNN Turk съобщи, че разгневени демонстранти в Анкара започват да посягат на турски журналисти, отразяващи масовите протести в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай