По-голям акциз върху бензина поиска Шойбле

По-голям акциз върху бензина поиска Шойбле | StandartNews.com

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле представи идея за нов европейски акциз върху бензина, с приходите от който да се финансират мерките за разрешаване на бежанската криза. В интервю за "Зюддойче цайтунг" Шойбле заяви, че парите в националните бюджети не достигат.

"Ако средствата в националните бюджети и в европейския бюджет не са достатъчни, тогава да се споразумеем например да вдигнем акциза върху всеки литър бензин до определено равнище", каза Шойбле. Той добави, че ако не се съгласят всички страни от ЕС, може да бъде формирана коалиция на добра воля. Според него по такъв начин биха се набавили средства за решаване на проблема с бежанците.

Шойбле също така предлага да бъде увеличен броят на полицаите по улиците на германските градове и да се задействат въоръжените сили вътре в страната, за да се гарантира сигурността на гражданите. Според конституцията вътре в страната армията може да оказва административна и логистична помощ, например при настаняване и регистрация на бежанците и при доставка на хуманитарни товари. С осигуряването на реда обаче се занимава полицията. За да се осъществи идеята на Шойбле, трябва да бъде променена конституцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай