Погнаха за измама президента на Хърватия

Погнаха за измама президента на Хърватия | StandartNews.com

Колинда Китарович внесла неизхарчени пари от кампанията си в касата на управляващата партия

Хърватската Комисия за конфликт на интереси е започнала разследване на президента Колинда Грабар Китарович за злоупотреби със служебното й положение. Държавният глава бе обвинена, че внесла непохарчените пари за президентската си кампания, получени от бюджета, на сметката на управляващата партия Хърватска демократична общност (ХДО).

Според регионалната новинарска телевизия Ен1 Китарович е давала инструкции на ХДО на кого и колко от тези пари да бъдат дарени. Комисията определя това като нарушение на принципа за неутралност и безпристрастност на държавния глава, защото се създава впечатление за съвместни действия на президента и отделна партия, а това е несъвместимо с поста на държавния глава.

Китарович възрази, че работата на комисията е да следи за конфликт на интереси, а злоупотребата със служебно положение не е в нейните компетенции. С това разследване комисията е превишила пълномощията си и е навлязла в сферата на политическия арбитраж, се казва в съобщение на кабинета на президента, цитирано от местните медии.

"Президентът се гордее, че средствата са дарени законно на онези, на които са най-необходими, въпреки че е можела да ги задържи за себе си", е посочено в съобщението.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай