Почина голям диригент. Световно явление в музиката

Отиде си на 88 години

Почина голям диригент. Световно явление в музиката | StandartNews.com

Сейджи Озава, японският диригент, който изумяваше публиката с леката физика на изпълненията си по време на три десетилетия начело на Бостънския симфоничен оркестър, почина на 88 години, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от Fakti.bg.

Международно признатият маестро, с характерната си солено-пиперлива коса, ръководи Бостънския симфоничен оркестър от 1973 до 2002 г., по-дълго от всеки друг диригент в историята на оркестъра. От 2002 г. до 2010 г. той е музикален директор на Виенската държавна опера.

Озава е починал от сърдечна недостатъчност във вторник в дома си в Токио.

Озава упражняваше огромно влияние върху Бостънския симфоничен оркестър по време на своя мандат. Той назначава 74 от 104-те ѝ музиканти, а известността му привлича известни изпълнители, сред които Йо-Йо Ма и Ицхак Пърлман. Той също така помогна на симфоничния оркестър да се превърне в оркестъра с най-голям бюджет в света, с дарение, което нарасна от по-малко от 10 млн. долара в началото на 70-те години на миналия век до повече от 200 млн. долара през 2002 г.

Когато Озава дирижира Бостънския оркестър през 2006 г. — четири години след напускането си — той е посрещнат като герой с почти шестминутни овации.

Озава е носител на две награди "Еми" за телевизионна работа с Бостънския симфоничен оркестър — първата през 1976 г. за поредицата на BSO’PBS “Вечер на симфония”, а втората през 1994 г. - за индивидуално постижение в културното програмиране - за “Дворжак в Прага": ”A Celebration.

В по-късните години здравето на Озава се влошава. През 2010 г. той се лекува от рак на хранопровода, а през 2015 и 2016 г. отменя изпълнения заради различни здравословни проблеми.

Мениджърският офис на Озава съобщи, че на погребението му са присъствали само близки роднини, тъй като семейството му е пожелало тихо сбогуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
asek
преди 2 месеца

Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виaгpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----- https://use.my/azalfa

Откажи