Победилият нов кмет на Истанбул: Няма да отстъпя!

Опитват се да ни откраднат изборите, които спечелихме, оплака се Екрет Имамоглу

Победилият нов кмет на Истанбул: Няма да отстъпя! | StandartNews.com

Спечелилият изборите за кмет на Истанбул кандидат на опозицията Екрем Имамоглу заяви късно снощи пред протестиращи, че няма да отстъпи и да признае решението на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция. той осъди остро решението на ВИК

Представителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието във ВИК Реджеп Йозел обяви по-рано за решението на комисията. Повторните избори трябва да се проведат на 23 юни. По думите на Йозел отмяната на резултатите е свързана с това, че някои членове на избирателни комисии по места са били държавни служители, а и заради наличието на неподписани протоколи за резултатите.

"Опитват се да ни откраднат изборите, които спечелихме. Но се събрахме тук, за да не отстъпваме в никакъв случай. Тъй като не можаха да спечелят изборите, започнаха да използват различни оправдания, за да ги отменят. Но няма да отстъпим. Осъждам ВИК и решението й“, каза Имамоглу на митинг на свои привърженици в Истанбул. Изявлението му се предаваше пряко по телевизионния канал NTV.

Той отбеляза, че същата комисия, която сега реши да отмени изборите за кмет на Истанбул, е същата, която миналата година вземаше решения на вота за президент, а още година по-рано – на конституционния референдум, когато ВИК не откри никакви нарушения.

„Утре (днес – бел.ред.) отивам в Истанбул, за да се срещна с ръководството на нашата партия и ще приемем най-правилното решение. Разказвайте за нашата правота. Дойде време да говорим. Няма да приема указания от никого, ще ги приема от 16-те милиона граждани на Истанбул, които гласуваха за мен“, заяви Имамоглу.

Междувременно Европейският съюз осъди решението на ВИК на Турция за отмяна на резултатите в Истанбул и да обяви ново гласуване, което противоречи на самата идея за демократичния изборен процес. Заявлението бе разпространено в съвместно заявление на висшия представител по външните работи и политиката по безопасността на ЕС и еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан.

Както се отбелязва в съобщението на представителите на ЕС, решението на турската ВИК е политизирано и „противоречи на ключовата цел на демократичния избирателен процес, представляващ волята на народа“. Такава стъпка „подрива избирателния процес, към който турският народ изяви принадлежност“.

От ЕС подчертават, че действията на турската избирателна комисия трябва да се основават на независимост и прозрачност, по начин, който съответства на международните норми. Могерини и Хан изразяват и надежда, че Турция ще позволи на международни наблюдатели да наблюдават повторния вот.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай