По искане на Русия! Блокират България от домакинство на важен форум

България беше водещ кандидат да домакинства втората най-голяма политическа среща в годишния календар

По искане на Русия! Блокират България от домакинство на важен форум | StandartNews.com

Хора от правителството на Беларус ми потвърдиха, че ще ни блокират за домакинството на 29-та годишна климатична конференция (СОР29), която ще се проведе догодина. Блокирането е инициатива на Русия. Това пише министърът на околната среда и водите Юлиан Попов в профила си във Фейсбук.

"България беше водещ кандидат да домакинства втората най-голяма политическа среща в годишния световен календар", заявява екоминистърът.

"По силата на правило, останало отпреди разпада на Съветския блок, Източноевропейската група в ООН трябваше да излезе с консенсусно решение. Русия обаче реши да блокира България", пише той.

Попов добавя, че независимо от този абсолютно неоправдан акт, България ще играе важна роля както на тазгодишната конференция в Дубай (СОР28), така и догодина, независимо къде ще се проведе СОР29.

По време на Конференцията за изменението на климата в Египет в края на миналата година президентът Румен Радев представи кандидатурата на България за домакинство на международния форум на ООН през 2024 г.

"България най-сетне трябва да приеме Национална енергийна стратегия с фокус върху усилията за използване в максимална степен на богатите ни природни ресурси и включването им в зелен цикъл за производство и съхранение на енергия", заяви тогава държавният глава.

Преди няколко месеца Русия изпрати имейл до другите представители на източноевропейски държави, в който заяви, че няма да подкрепи домакинство от ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай